Кунева: Няма план Б за съдебната реформа

OFFNews 15 май 2015 в 10:30 2968 4

Ако има партии и депутати, които сега отлагат или се опитват да бламират процеса по конституционните промени, то те са излъгали гражданите, гласувайки подкрепа през януари за стратегията за съдебна реформа. Това заяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

Тя беше категорична, че е нормално да има обсъждане и дискусия по самите промени, но не и да се поставя необходимостта от тях под въпрос, при условие, че парламентът вече веднъж се е обединил около извършването и посоката на реформата.

Съдебна реформа и промяна на конституцията ще има, посочи Кунева и призова депутатите да не се връщат назад за неща, които вече са решени. 

По думите й e реалистично поправките на първо четене да минат през юни.

Това ще е декларация, че сме сериозни по една от най-важните теми за страната, коментира още вицепремиерът. Тя припомни, че когато националната цел е била влизането на България в ЕС, Конституцията е била променяна пет пъти. Аз се ангажирах тогава, че ако тези поправки станат факт, България ще влезе в ЕС. Сега искам да кажа, че ако направим съдебната реформа, на България ще се гледа по друг начин и страната ще бъде по-привлекателно място за инвестиции, посочи тя.

Вчера на конференция, посветена на върховенството на закона, чуждестранните търговски камари и посланиците на САЩ, Франция и Италия призоваха за довеждане на процеса докрай. 

Предстоят ни сериозни дни и усилия - или искаме съдебната ни система да се промени сега и за добро или отлагаме отново живота и европейското благосъстояние на много българи, каза още тя. По думите й няма план Б, когато човек тръгва на битка, за да спечели. Трябва да покажем национално съгласие по темата, категорична беше тя.

На въпрос за предлаганите от Реформаторския блок текстове за отчетността и контрола върху прокуратурата, Кунева припомни, че в края на миналата година самата прокуратура се обяви за повече отчетност. Сега трябва да намерим начина, по който това да стане. Тя коментира като добра основа диалогът между правосъдния министър Христо Иванов с т.нар. „тримата големи“ в съдебната система. 

Съдебната реформа коментира и депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев.

Пред БНР той заяви, че разделянето на Висшия съдебен съвет може да се извърши с обикновено Народно събрание, защото става дума за две нови колегии, а не за два нови Съвета.

Колкото до възможността за импийчмънт на главния прокурор, която Сотир Цацаров оспори, Делчев поясни, че все още се мисли върху текстове, свързани с предложението.

"Далеч сме от мисълта да тръгваме на поход срещу главния прокурор", категоричен беше Делчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!