Разнобой между партиите за промените в Конституцията

Нели Чолашка 14 май 2015 в 14:29 3423 1

Консултациите за промени в Конституцията днес в парламента не успяха да сближат позициите на партиите, подкрепящи правителството (плюс БДЦ).

Срещата се проведе в стаята на председателката на Народното събрание Цецка Цачева и беше във формат четирите партии, подкрепящи правителството - ГЕРБ, РБ, АБВ, ПФ, плюс Явор Хайтов от БДЦ. Присъстваха и вицепремиерът Меглена Кунева, и министърът на правосъдието Христо Иванов. 

Има разнобой, има различни мнения, допълнителни предложения, всякакви нюанси, коментира след първия кръг от разговори Иванов. Целта е възможно най-бързо да се случи това нещо, но не мога да направя прогноза, уточни той.

Предложението от ГЕРБ промени предвиждат предимно промени във Висшия съдебен съвет (ВВС). Предвижда се още разделяне на ВСС на две – съдийска и прокурорска колегия, както и засилване на ролята на инспектората. Мотивите да се правят само тези промени в основния закон са, че това е в правомощията на обикновено Народно събрание и други промени биха паднали в Конституционния съд.

От Реформаторския блок дадоха днес заявка за промени, които ще позволят главният прокурор да бъде освобождаван в случай на системно нарушаване на Конституцията и законите. 

Зам.-председателят на АБВ Румен Петков, който участва в консултациите, обяви след срещата, че много от направените предложения изискват свикването на Велико народно събрание. Сред тях бил начинът на конструиране на ВСС, начинът на определяне на квотите, разделянето му.

Това обаче не означава, че от АБВ няма да подкрепят предложената реформа, чакат окончателният вариант.

Председателят на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов се оплака, че е бил поканен на срещата само заради медийния шум. "Разваляме всичко, край - писна ми", каза на излизане от консултациите Симеонов.

Разговорите продължават след 14 ч., очаква се да поканят и опозицията.

Мисля, че това ще бъде един от най-козметичните ремонти на конституцията, ако се стигне до него. Това коментира пред журналисти в Мая Манолова от "БСП лява България", коментира по-рано днес социалиската Мая Манолова.

"Очаквах повече от вносителите. Според мен целта на съдебната реформа е да осигури справедлив процес в разумен срок от независим съд при правила, които са еднакви за всички. Лично аз не виждам как промените в Конституцията ще спомогнат за тази цел, по-скоро това, което виждам е, че се осигурява удобна възможност за подмяна на ВСС", заяви тя.

За да се променят текстове от основния закон е нужна подкрепата на 3/4 от депутатите или 180. Партиите, подкрепящи кабинета имат общо 137 депутати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!