Quantcast

Кунева: Ако някой иска да бъде част от РБ, логично е да подкрепи общата кандидатура

OFFNews Последна промяна на 10 юни 2016 в 08:46 1985 2

„Реформаторският блок трябва да излезе с общ кандидат за президент, ние от ДБГ безусловно и категорично подкрепяме идеята за обща кандидатура.“ Това заяви в предаването „Още от деня“ по БНТ вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева. Тя беше категорична, че ако ако някой твърди, че иска да бъде част от РБ, нормално, логично и почтено е да подкрепи общата кандидатура.

Кунева припомни, че във вторник Изпълнителният съвет на блока е взел единно решение за обща кандидатура, на заседание, на което са присъствали представители на всички партии в РБ.

Искаме да дадем силен положителен знак към симпатизантите си, към всички, които мислят как да направят президентската институция изпълнена със съдържание, посочи Кунева. Тази кандидатура трябва да бъде с по-голям чотрнциал от ядрата, които събира РБ. Това може да направи и човек от партиите, стига да има характер на победител, коментира вицепремиерът. Тя каза още, че РБ има високи амбиции за резултата. Надявам се кандидатът на РБ да надмине резултата, който постигнах аз на предишните президентски избори – близо 500 000 гласа, каза Кунева.

Тя посочи, че няма да се кандидатира отново, тъй като в има задачи в сферата на образованието. Помолена да коментира изявление на председателя на ДСБ Радан Кънев, че е най-достоен за кандидат-президент, Кунева беше лаконична: „Характерът е съдба, включително и в политиката.“

Надявам се учителският събор следващата неделя, на който ще се съберат над 12 хиляди учители, да даде знак, че тази гилдия е гръбнакът на обществото, посочи още Кунева. Тя добави, че съборът ще струва на министерството на образованието 100 000 лв.и коментира като популистки призивите тези средства да се употребяки за увеличение на заплатите на учителите, защото това би означавало да се даде еднократно по един лев на учител. По думите й събития като военният парад на Гергьовден и учителският събор са важни, защото повдигат духа на нацията и създават усещане за авторитета на професиите.

Кунева посочи, че БСП са опозиция на образованието. Тя коментира, че съпротивата им срещу влизането на новия училищен закон и реформата не е продуктивна. По думите й голяма част от лошите резултати на матурите тази година се дължат на проблеми, натрупани и заради стария закон за народната просвета, приет през 1952г.

Кунева коментира, че анализирането на резултатите от матурите е изключително важно, за да се вземат необходимите мерки. Тя даде за пример сегашния випуск седмокласници, при който тази година има почти 18 хил. двойки по математика. През 2013г. същият випуск е имал лоши резултати на външното оценяване в 4ти клас, но правителството на Пламен Орешарски не е направил необходимия анализ, за да се адресират трудностите навреме.

Тази година четвъртокласниците са с много добри резултати и е важно да задържим това ниво, посочи Кунева. Тя цитира данни, според които двойките са под 5%, тройките –под 10%, а две трети от децата са изкарали петици и шестици. Кунева заяви, че има области в страната, които се представят зле и че МОН ще анализира внимателно резултатите, за да дтигне до решения. Трябва да си дадем сметка, че има голям брой деца, за които българският език не е майчин и към тях трябва да има специална грижа, добави още Кунева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8439

2

Данаил Минчев

17.06 2016 в 02:25

Сериозно ли?
Докога думи и изрази като "релевантен" и "адресиране на проблем" ще присъстват в публичната реч?
За незапознатите с английския като мен има речници и онлайн справочници. А там пише:
address [транскрипция">
като съществително: 1. адрес
2. обръщение, реч
като глагол. 1.обръщам се към
2.държа реч
3. (за въпрос или проблем) повдигам

to address an issue - "да повдигна въпрос", не "да адресирам въпрос".

Не изпращаме писма и картички с проблеми, а поставяме тях (поблемите) на дневен ред!

"През 2013г. същият випуск е имал лоши резултати на външното оценяване в 4ти клас, но правителството на Пламен Орешарски не е направил необходимия анализ". А какво направи наследникът му Тодор Танев, за да реши проблема в прогимназията? А, да - предложи Паисий да отпадне. Колко мъдро!

25513

1

Izalina

10.06 2016 в 10:30

"Характерът е съдба..." този лаф трябва да го запомня?!

за да поиска някой да бъде част от РБ, първо известна друга част трябва незабавно да си тръгне(те) смятам аз.

"тази гилдия е гръбнакът на обществото"(учителската) - в наши дни това е спомен или пожелание. Направихте всичко възможно да наритате гилдията в ъгъла и резултатите от дългогодишните ви "реформи" го доказват - кого заблуждавате?