Крадци влизали и в дома на сестрата на Цецка Цачева

OFFNews Последна промяна на 16 март 2018 в 09:41 6564 3

Сестрата на правосъдния министър Цецка Цачева е била жертва на крадци, които влизали в дома й. Сестра ми е с две малки деца, но те не бяха вкъщи, разказа Цачева по Нова тв. 

Поводът бе искането за промени на закона за неизбежната самоотбрана след случая с пловдивския медик, убил крадеца Жоро Плъха. Нека да не бързаме кампанийно да променяме закона, призова министърът на правосъдието. 

Съставена е работна група към Министерството на правосъдието, допълни Цачева и уточни, че поканените представители на ВСС, главната прокуратура, "Български адвокати за правата на човека" и неправителствени организации са отказали да се включат в нея с аргумента, че сегашните закони функционират достатъчно добре. Засега представители са изпратени от ВКС и Висшия адвокатски съвет. 

Цачева коментира предложените от правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до корупцията в публичния и частния сектор. Проектът, който вече беше внесен в Народното събрание, предизвика критики сред експерти, граждани и политически опоненти. Според тях властта влиза във война с пазарната икономика и правата на частния бизнес, а текстовете ще позволят всеки, който дължи нещо по договор, да бъде третиран като престъпник и преследван от закона. Противниците на тези промени изразиха опасения, че законът ще позволи да се стигне до произвол и в неговия смисъл всеки втори български гражданин ще може да стане обект на съдебно преследване.

"Страховете са неоснователни. Законопроектът е предложен в изпълнение на анализа, извършен от международни прокурори за функционалността и организацията на българската прокуратура", поясни Цачева.

По думите й участие в изработването на този текст са взели експерти от всички институции, които имат отношение към прилагането и преследването на този вид правонарушения.

Тя цитира доклада, според който: "Чл. 282 от Наказателния кодекс трябва да се преразгледа, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностни лица в търговски дружества, кооперации и други подобни. Корупционните престъпления следва да се прилагат за длъжностните лица в частния сектор, например банките, по същия начин, по който се прилага за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции".

"Не е вярно, че всяко неизпълнение на договор, произтичащ от граждански оборот, от пазарните взаимоотношения, ще бъде предмет на предложените реакции. Става дума само за едновременното изпълнение на две условия: пряк умисъл и значителни вреди, които произтичат от това умишлено деяние с пряк умисъл", категорична беше тя.

Цачева коментира протестите на надзирателите в затворите и исканията им за 20% увеличение на заплатите: "Всеки един министър може да изплаща възнаграждения в рамките на сумата, която му е фиксирана в дъжавния бюджет. Проведохме среща с финансовия министър и на синдикатите беше предложено още едно увеличение от 5%, към онези 5% от 1 януари. Това прави близо 11% увеличение. Няма възможност за повече към този момент".

"Диалогът ни с тях продължава, но във всеки един момент става дума за пари", допълни министър Цачева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови