Конгресът на ДПС в деня на Св. Сава (не агент) Стратилат

"Спасителят на Доган" ще е новият председател на партията

OFFNews 19 април 2016 в 06:08 7745 6

Снимка Фейсбук на Ахмед Доган

Националната конференция на ДПС ще се проведе в деня, в който православната църква почита Св. мъченик Сава, каквото е едно от агентурните имена в бившата ДС на почетния председател на партията Ахмед Доган. 

Конгресът на 24 април ще е в същата зала 3 на НДК, в която на националния форум на партията през 2013 г. Сокола бе нападнат с газов пистолет от Октай Енимехмедов и предаде поста на изключения вече от ДПС Лютви Местан.

От неделя новият председател на партията ще се казва Мустафа Карадайъ - първият, който скочи и успя да обезвреди Енимехмедов преди три години. 

"Спасителят на Доган", както го наричат в партията, в момента е един от временните трима съпредседатели на ДПС заедно с Четин Казак и Рушен Риза. Новината, че Мустафа Карадайъ ще бъде избран за председател на ДПС на 9-тата Национална конференция, идва след среща вчера в боянските сараи на Доган с областните ръководства и ЦОБ. Той събирал най-голяма подкрепа сред структурите на партията. 

Карадайъ е свързан с ДПС още от създаването на движението - той е активист в Академичното дружество към ДПС, два мандата е лидер на младежката организация на партията МДПС. Има дълъг стаж в администрацията на партийната централа, сега е втори мандат депутат, беше и организационен секретар на Централното оперативно бюро.  

От прессъобщение на ДПС във Фейсбук преди дни стана ясно, че на форума ще бъде обсъдена и позицията на България за решаването на проблемите в Европейския съюз, сред които тероризмът, мигранската криза и излизането на Великобритания от съюза. 

Делегация от представители на ДПС - председателя на групата за приятелство с Турция Ердинч Хайрула, народните представители Ахмед Ахмедов, Невин Хасан, Салиха Емин и кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман, проведе редица срещи с представители на местната власт в Измир, информираха от ДПС. Те са се срещнали с кметовете на общините Газиемир, Буджа, Борнова, Конак и заместник кмета на Голяма община Измир. Срещите са протекли в приятелска атмосфера и позитивен дух, като най-обсъжданата тема е била тази за установените отношения между побратимените градове. Представители на местната власт в Измир са били категорични в мнението си, че установените добри двустранни отношения, които години наред имат своята солидна основа трябва да продължат да се развиват и да се полагат още по-големи усилия за изпълнението на нови съвместни проекти. Представителите на ДПС са поканили лично своите домакини от Измир на предстоящата IX-та Национална конференция на ДПС. 

Преди учредяването на ДОСТ Лютви Местан се срещна предконгресно с премиера на Турция Ахмет Давутоглу. Преди дни Ajans Bg информира, че в официални писма, подписани от кмета на Голяма Бурсенска община Реджеп Алтепе и на Газиосманпаша Хасан Тахсин Уста, изпратени до кметовете на Кърджали, Момчилград, Крумовград и др., се съобщава, че подписаните между тях протоколи за побратимяване се замразяват.

-----------------

Свещеномъченик Сава Стратилат бил по произход гот. Той бил военачалник по времето на римския император Аврелиан. Заради вярата си е измъчван, хвърлен в котел с кипящ катран, от който излязъл невредим, окован в тъмница и накрая удавен в река. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови