Комисарят по разширяването е в България, обсъжда евроинтеграцията на Западните Балкани

OFFNews 26 април 2022 в 08:38 1749 1

Снимка БТА/Архив

Румен Радев И Оливер Вархеи - среща на 31 март

Еврокомисарят по въпросите на разширяването Оливер Вархеи ще бъде на посещение в България. В София той ще участва във форум на тема "Европейският съюз среща Балканите", предаде БНР.

Вархеи ще се срещне с президента Румен Радев, с премиера Кирил Петков и с министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Очаква се еврокомисарят да обсъди с властите в София европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Това беше водеща тема и при посещението му в София в края на март.

Премиерът Кирил Петков вече отрече да е договорено България да вдигне ветото за начало на преговори за еврочленство на Скопие до юни месец:

„Всичките тези опорки - Кирил Петков иска нещо самостоятелно. Не, нищо няма да се направи без да има гласуване в парламента и широк обществен дебат, но дебатът трябва да е истински. Дългосрочната стратегия на България задължително трябва да бъде Република Северна Македония да е част от ЕС. Другото нещо, което е важно за нас, са правата на българите в Македония“.

В края на март на среща с Оливер Вархеи в София президентът Румен Радев заяви, че само реален напредък в диалога с България и изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз могат да придвижат напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка.

София очаква конкретни стъпки от Скопие при предоставянето на конституционни гаранции за реалното спазване на правата на македонските българи, преустановяване на езика на омразата към България и българите, както и съхраняване на българското културно и историческо наследство на територията на Република Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки