Кирил Петков: България вече не трябва да е периферия на ЕС, а двигател

OFFNews 01 януари 2022 в 14:19 4569 6

Снимка МС

С настъпването на Новата година България отбелязва започването на 15-ата си година, в която страната ни стана пълноправен член на Европейския съюз.

"Европейският съюз започна като проект за мир, но във времето той стана най-големият пазар на света, културен център, споделени ценности и споделени възможности. Но ЕС може да се надгражда и България трябва да има активна, конструктивна роля в това надграждане. Ние вече не трябва да сме просто в периферията, ние трябва да сме двигател, член, който дава най-добрите си умове за развитието на собствената си държава, която впоследствие развива и целия ЕС", заяви премиерът Кирил Петков във видео обръщение.

Той пожела 2022 г. да бъде едно ново начало, ново начало за ЕС и неговото развитие, ново начало за България, като по-активен и по-конструктивен член на този съюз.

"Като правителство нашата задача е гласът на България да бъде чут. Когато седнем на масата с другите страни членки, те вече трябва да знаят, че България е тук, за да надгражда този ЕС. България е тук, защото има какво да каже. Само заедно ние можем да се гордеем, че сме европейци и още повече да се гордеем, че сме българи", допълва министър-председателят.

Във видеото участва и ръководителят на българския екип в ЦЕРН проф. Леандър Литов, според когото през тези години е възпитано цяло ново поколение млади хора, учени, на най-високо световно ниво, които работят не само в страната, но и във водещите центрове в света.

"Европейският център за ядрени изследвания беше първата европейска структура, която прие страната ни за пълноправен член през 1999 г. Това беше признание за това, че българският интелект и дух винаги е бил част от Европа и принадлежи на Европа", посочи професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2210

6

fishcake1

01.01 2022 в 17:56

Баце, мъчно ли ти е за бай Бойковото време? лебът беше по 150 стотинки, а златният резерв се държеше по шкафчета.

-1580

5

Bace7

01.01 2022 в 17:47

Празнодумец, лъжец и закононарушител...не знам кой ни го подмуши тоя нефелник, но се задават големи проблеми от всички страни.

2210

4

fishcake1

01.01 2022 в 16:12

Боко, ти си голямо мрънкало. Само си чешеш езика в ОфНюз - някога казвал ли си нещо позитивно за някого?

22547

3

dolivo

01.01 2022 в 15:04

добре артикулиран мерак, айде работа яко сега! честита нова година!