Кабинетът оцеля. Плакат "Оставка" полетя към БСП след вота

Елица Мартинова 12 февруари 2014 в 09:31 8946 43

Плакат Оставка

С 93 гласа "за", 116 "против" и 8 "въздържал се" парламентът отхвърли третия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ заради политиките в сектор "Сигурност".
93-ма депутати от ГЕРБ гласуваха "за" падането на правителството. От Kоалиция за България гласуваха 81 души и всички бяха "против". Цялата парламентарна група на ДПС от общо 34 народни представители също гласува "против". Осемте депутати на "Атака" се въздържаха.

Най-интересният момент в гласуването бе, че един от отцепилите се от ГЕРБ вече независими депутати подкрепи кабинета и гласува "против" вота.

След процедурата премиерът Орешарски благодари на всички депутати, които гласуваха доверие на правителството му.

"Ние ще продължим изпълнение на политиките, в това число и по подобряване по системите на сигурност. Искам да уверя инициаторите на вота и тези, които го подкрепиха, че системите за сигурност са изключително важни, там има известна нефункционалност. Както заявих и при дебатите, ние внимателно се запознахме с аргументите. Повечето от тях бяха, като че ли, самокритика към предходни мандати, без да твърдя, че системите действат перфектно", каза Орешарски.

Плакат "Оставка"

Секунди, след като стана ясно, че правителството е устояло на третия вот на недоверие, протестиращи от балкона предизвикаха смут в пленарна зала. Две жени издигнаха голям плакат с надпис "Оставка" и започнаха да скандират.

Председателят на парламента Михаил Миков призова квесторите "да си свършат работата" и да отстранят двете жени.

Те обаче не се отказаха от акцията си и пуснаха плаката си върху редиците на ПГ "Коалиция за България". Транспарантът падна върху социалистката Деница Караджова, която го прибра и смачка чевръсто под банката.

Дебати по вота

Вотът на недоверие бе внесен миналия четвъртък. Конкретната му тема е "изцяло дискредитираната реформа в сектор "Сигурност", която, според опозицията, е получила "граждански вот на недоверие" с протестите през юни.

Други аргументи към вота, които ГЕРБ посочват, бяха "несправянето с митническия проблем", "ескалиращата, ширеща се контрабанда", "безпощадната, масова битова престъпност".

При дебатите по вота, които се проведоха в понеделник и управляващи, и опозиция се позоваха на различни статистики и цифри, за да защитят политиките си в сектора.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков (ГЕРБ) обяви, че отсъствието на Христо Бисеров и Делян Пеевски от пленарната зала изчерпват съдържанието на реформата в сектор сигурност, която управляващите проведоха.

В защита на кабинета министър Йовчев извади наяве някои от сериозните проблемите на страната при мандата на ГЕРБ - наводнението в село Бисер, атентата в Сарафово, както и знакови случаи от битовата престъпност. Заключението на Йовчев бе, че настоящото управление се справя много по-добре от предходното.

Премиерът Пламен Орешарски също присъстваше на дебатите. Той коментира, че в дискусиите не е чул нито един убедителен аргумент от опозицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!