Кабинетът одобри бюджета за 2017 г.

OFFNews 31 октомври 2016 в 13:53 6442 0

Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г., която представлява мотивите към законопроекта.

Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. съдържа изискваната съгласно Закона за публичните финанси съпоставка на актуалната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите с тази на ЕК, като за първи път е включено и сравнение на прогнозата на Министерството на финансите с прогнозата на ЕК по отношение на показателите на сектор „Държавно управление“.

Очакванията за реалния растеж на БВП са той да се запази на относително стабилни нива през прогнозния период, като през 2017 г. слабо ще се забави до 2,5%, а за периода 2018-2019 г. се очаква постепенното му ускоряване до 2,7 на сто.

Предвиден е дефицит в размер на 1,330 млрд. лв. или 1,4% от БВП.

Ако има дефицит, той може да бъде покрит или с нов заем, или с намаляване на фискалния резерв. Законът за държавния бюджет дава възможност на кабинета да изтегли нов заем до 1,2 млрд. лв.

Планираните приходи в консолидирания бюджет за следващата година са 35,439 млрд. лв.

Инфлацията, която сега е отрицателна (-1%), ще се увеличи до 1,5%.

Минималната работна заплата ще се увеличи на 460 лева от 1 януари 2017 г., като този размер ще се запази през 2018 и 2019 г.

Предвижда се увеличение на осигурителната вноска с 1%. От нея се очаква държавата ще ни прибере с 395 млн. лева повече, отколкото е събирала досега.

От 1 юли догодина пенсиите ще се увеличат с почти 2,5%, а вноската за пенсия към НОИ ще се увеличи с 1% и става 18,8%.

Максималната пенсия остава 910 лв.

От 1 януари 2017 г. необходимият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 35 г. и 8 месеца за жените и 38 г. и 8 месеца за мъжете в 2019 година.

Приоритетите в Бюджет 2017 са фокусирани върху мерки, свързани с насърчаване на реформите в сектор „Образование“, поддържане на модерни и боеспособни въоръжени сили и развитие на отбранителните способности на страната, подобряване на функционирането на системата на здравеопазването, както и изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщават от правителствената пресслужба.

Спазено е изискването средствата за отбрана за следващата година да не са по-ниски от размера на одобрения минимум за сектора на отбраната в съответствие с решението на Консултативния съвет за национална сигурност при Президента от 27 април 2015 г., като е осигурен ресурс за придобиване на авиационна техника и на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили.

В областта на здравеопазването приоритетни направления и дейности остават спешната медицинска помощ, електронното здравеопазване, майчиното и детско здравеопазване, лечебните заведения за болнична помощ, както и лекарствената политика.

Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е насочена към обновяване на многофамилни жилищни сгради, като с нея се цели чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност да се осигурят по-добри условия на живот за гражданите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови