Вземаме до 1,2 млрд. лева нов дълг през 2017 г.

Лили Павлова ще ни прибере 200 млн. от винетки, за да даде 200 млн. за системата, с която да ги събере

Владимир Йончев 26 октомври 2016 в 21:05 24812 3

1,2 млрд. лева е размерът на новия дълг, който може да бъде взет догодина, сочи проектобюджетът за 2017 г., който днес бе обнародван от Министерството на финансите.

Дефицитът, който се предвижда за следващата година е 1,330 млрд. лв. или 1,4% от Брутния вътрешен продукт (БВП).

Ако има дефицит, той може да бъде покрит или с нов заем, или с намаляване на фискалния резерв. Законът за държавния бюджет на задължава, но дава възможност на кабинета да изтегли нов заем до 1,2 млрд. лв., което е близко до планирания дефицит. Дали заем ще бъде взет зависи първо от изпълнението на бюджета, после от желанието на кабинета, а накрая последна дума имат депутатите в парламента, коментираха икономисти.

Според тях планираният дефицит не е огромен и има вероятност да бъде преодолян, но скандалното е защо изобщо се планира дефицит и възможност за нов заем.

Приходите в консолидирания бюджет за следващата година се планира да бъдат 35,439 млрд. лв., при положение, че за 2016 г. се очаква да са 33,189 млрд. лв. В същото време се очаква дефицитът за тази година да е 0, а за следващата се планира да е -1,4%. Т.е. тази година парите са ти стигнали, за следващата ще имаш с 2,3 млрд. повече, но планираш и те да не ти стигнат и да добавиш към тези 2,3 млрд. още 1,33 млрд. Това означава твърде нашироко заложени разходи, коментираха нашите източници.

Според тях дори и тази сметка е подценена. Най-вероятно през 2016 г. сметките на министерството на финансите ще излязат на плюс и ще имаме 0,5% излишък. Причината е, че първоначално в бюджета са заложени над 6% капиталови разходи. В актуализираната средносрочна прогноза (2016-2019 г.), която играе ролята и на мотиви към Закона за държавния бюджет, процентът е намален на 4,9 от БВП. До края на деветмесечието обаче са похарчени само 1,8%, а действащи проекти, по които да харчат предвидените средства няма. Така те ще се трансформират в излишък.

В този консолидиран бюджет обаче не са включени около 2,4 млрд. лева, които трябва да платим до края на годината, като по-голямата част от тях са за АЕЦ Белене. Най-вероятно европейските институции няма да приемат декларираният от нас нулев дефицит или излишък и ще добавят Белене към общия дефицит, който ще нарасне до около 1,8% от БВП. Но докато становището им излезе правителството ще има повод да се похвали с нулев дефицит или излишък, ще разплати Белене и ще има повод да поиска заем.

Хубавата новина е, че даже и с Белене, дефицитът е в приемливите рамки на европейските регламенти. Лошата новина е, че вместо през 2017 г. да се генерира излишък, се търси начин правителството да изхарчи повече пари.

Основните параметри

Предвижда се Брутният вътрешен продукт през 2017 да се увеличи с 2,5%, което е леко забавяне в сравнение със сегашните нива на ръст.

Безработицата ще продължава да спада, но с по-бавни темпове, отколкото досега. Предвижда се догодина тя да е 7,3% при 8,1% сега.

Инфлацията, която сега е отрицателна (-1%) ще се увеличи до 1,5%.

Търговският ни баланс (разликата между вноса и износа), който в последните 3 години се подобряваше и беше достигнал -3,2%, ще започне да се влошава леко, като тенденцията ще се задълбочава в следващите 3 години.

През 2017 г. ще платим 826,8 млн. лихви по заеми, при 743,3 млн. сега.

Вноската ни за Европейския съюз ще намалее леко до 992,6 млн. лв. при 1 009,7 млн. лв. сега.

Какво ще усетим по джоба си

Най-силно ще усетим по джоба си увеличението на осигурителната вноска с 1%. От нея държавата ще ни прибере с 395 млн. лева повече, отколкото е събирала досега.

Дълбоко в джоба ще ни бръкнат новите електронни винетки на Лиляна Павлова. С тях правителството предвижда да ни вземе с 200 млн. повече, отколкото ни е взимало досега, като все пак някаква част от тези пари ще дойдат от чужди граждани, преминаващи през страната. От бюджета не става ясно колко точно.

Третият голям удар по джоба е увеличеният акциз на цигарите. С него държавата ще прибере от пушачите още 84 млн. лева.

Къде ще отидат тези пари

Всичките пари, които ни прибере Лиляна Павлова, ще си ги изхарчи сама - за изграждане на новата система за ТОЛ такси. Това звучи не само абсурдно, но и скандално - държавата събира 200 млн. от гражданите си, за да даде 200 млн. за системата, която събира 200 млн.

Сумата е близка до тази, която ще отиде за увеличение на пенсиите - над 200 млн.

Предвидени са и 31 млн. за осигуряването на летателната годност на МиГ-29.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11841

2

трафоПОСТ

26.10 2016 в 21:22

На коя медия да вярвам:

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2016/10/26/2851430_dogodina_bulgariia_niama_da_vzima_nov_vunshen_dulg/