Плевнелиев: Отключването на Южен поток е в преговорите на Русия с ЕС

OFFNews 02 декември 2014 в 12:06 11854 32

Росен Плевнелиев

Единствената официална реакция на властта по повод спирането на проекта "Южен поток" дойде от президента Росен Плевнелиев. Засега правителството не е заявило позицията си.

За мен повече от ясно е, че отключването на проекта "Южен поток" е в преговорите с на ЕС с Русия, коментира пред журналисти президентът Росен Плевнелиев.

По думите му "Южен поток” не е проект между Русия и България, а между Русия и Европейския съюз.

„Решението за „Южен поток” може да бъде взето само във формата Русия – Европейски съюз. Държавите, които имат интерес от „Южен поток”, извършиха една много сериозна подготвителна работа и също така упълномощиха Европейската комисия да проведе тя преговори с руското ръководство, за да може да се вземе решение по този проект”, каза той, цитиран от "Фокус".

Президентът каза още, че Русия не е дала индикации, че иска да се съобрази с европейското законодателство, което е единственото най-важно условие за реализирането на проекта. 

„Аз съм противник на тезата, че тече форма на противоборство. Този проект е един от многото проекти, които могат да се случат в ЕС само и единствено, ако отговарят на европейското законодателство. ЕС е съюз на правила и на върховенство на закона.

Съжалявам, че Русия демонстрира върховенство на силата, а не върховенство на закона по време на украинската криза. Когато се съобразяваме с върховенство на закона и правилата всякакви проекти големи или малки се случват. Аз вярвам, че никой няма да каже „Не” на „Южен поток” в ЕС, ако Русия има желание да се съобрази с европейското законодателство", заяви Росен Плевнелиев.

В отговор на журналистически въпрос президентът посочи, че в момента има само политическо изказване от руската страна и когато дойде ясна позиция, тя ще бъде обсъдена в рамките на Европейската комисия и тогава може да се очаква позиция на българското правителство. „Дотогава имаме просто политически оценки“, каза Росен Плевнелиев.

Президентът припомни също така, че приходите за България от „Южен поток“ не са гарантирани и няма подписан договор за приходите, а само за разходите по проекта и определи това като огромен пропуск. „Не искаме да се повтаря „Белене“. Нека покажем, че в България можем да управляваме по прозрачен и отговорен начин големи инфраструктурни проекти. Това означава, че трябва да има договор с ясно фиксиран процент на печалба. Не знам какво България ще спечели от „Южен поток“. Ако някой знае, нека посочи числата“, коментира в заключение президентът Росен Плевнелиев.

Официална реакция от българските власти все още няма. В парламента членовете на управляваща пария предпочетоха да отклоняват отговора на въпроса: „Какво се случва?", съобщава Нова телевизия. 

„Позицията на партията беше огласена в края на миналия мандат. Съгласни сме „Южен поток” да се строи по европейските правила и със съгласието на ЕК”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

„Докато не получим официално уведомление от руската страна и от ЕК, ням да коментирам ”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

„Чувам много лоша новина за България. Проиграхме националните интереси. Така беше и със „Син поток””, заяви Румен Гечев от БСП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!