Путин спря „Южен поток“ заради България (обновена)

OFFNews 01 декември 2014 в 20:05 31581 186

Русия не може да продължи реализацията на проекта „Южен поток“ заради отказа на България. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на посещението си в Турция, цитиран от ТАСС.

С оглед на това, че досега не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия не може да продължи реализацията на проекта в тези условия, подчерта Путин.

Няма да има връщане към газопровода „Южен поток“, проектът е спрян, потвърди директорът на „Газпром“ Алексей Милер, който придружи Путин в Анкара.

Като се има предвид, че сега е нужно да се строи в Черно море, ние не можем да започнем строителството, докато не получим разрешение от България. Не можем да стигнем до българския бряг и да спрем - това е просто нелепо, коментира Путин.

Руският президент предложи в тази връзка България да поиска от Европейския съюз компенсация за изпуснати ползи по проекта „Южен поток“.

Освен това руският президент подчерта, че Русия е била напълно готова за изпълнението на проекта.

Решението на Путин беше одобрено веднага и от руската Дума, макар че решението изненадало депутатите. Те определиха спирането на проекта като "актуално и резонно".

Позицията на ЕС по отношение на проекта е неконструктивна, затова руските енергийни ресурси ще бъдат насочени в други региони и към други проекти, обясни Путин.

Ние смятаме, че позицията на ЕК беше неконструктивна. Ако Европа не иска да реализира проекта „Южен поток“, значи той няма да се реализира, подчерта президентът.

Владимир Путин каза още, че Русия е готова да построи още един тръбопровод за обезпечаване на потребностите на Турция.

Като се имат предвид растящите потребности на Турция, ние сме готови не само да разширим „Синия поток“, но и да построим още една тръбопроводна система. А ако това бъде признато като целесъобразно, ще създадем на турска територия на границата с Гърция и допълнителен газов хъб за потребителите от Южна Европа.

Русия ще увеличи доставките на газ на турския пазар по проекта „Син поток“ с 3 млрд. кубически метра, а от 1 януари 2015 г. цената на газа за турските потребители ще бъде намалена с 6%, допълни Путин, като подчерта, че намалението на цената с 6% е само първата стъпка. 

По време на посещението на Путин в Турция между двете страни е подписан меморандум за строителство на морски газопровод с годишен капацитет 63 млрд. кубически метра. От тях 14 млрд. кубически метра ще отиват за Турция, а останалите ще бъдат доставяни до границата с Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!