Quantcast

Путин спря „Южен поток“ заради България (обновена)

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2014 в 20:05 29593 186

Русия не може да продължи реализацията на проекта „Южен поток“ заради отказа на България. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на посещението си в Турция, цитиран от ТАСС.

С оглед на това, че досега не сме получили разрешение от България, смятаме, че Русия не може да продължи реализацията на проекта в тези условия, подчерта Путин.

Няма да има връщане към газопровода „Южен поток“, проектът е спрян, потвърди директорът на „Газпром“ Алексей Милер, който придружи Путин в Анкара.

Като се има предвид, че сега е нужно да се строи в Черно море, ние не можем да започнем строителството, докато не получим разрешение от България. Не можем да стигнем до българския бряг и да спрем - това е просто нелепо, коментира Путин.

Руският президент предложи в тази връзка България да поиска от Европейския съюз компенсация за изпуснати ползи по проекта „Южен поток“.

Освен това руският президент подчерта, че Русия е била напълно готова за изпълнението на проекта.

Решението на Путин беше одобрено веднага и от руската Дума, макар че решението изненадало депутатите. Те определиха спирането на проекта като "актуално и резонно".

Позицията на ЕС по отношение на проекта е неконструктивна, затова руските енергийни ресурси ще бъдат насочени в други региони и към други проекти, обясни Путин.

Ние смятаме, че позицията на ЕК беше неконструктивна. Ако Европа не иска да реализира проекта „Южен поток“, значи той няма да се реализира, подчерта президентът.

Владимир Путин каза още, че Русия е готова да построи още един тръбопровод за обезпечаване на потребностите на Турция.

Като се имат предвид растящите потребности на Турция, ние сме готови не само да разширим „Синия поток“, но и да построим още една тръбопроводна система. А ако това бъде признато като целесъобразно, ще създадем на турска територия на границата с Гърция и допълнителен газов хъб за потребителите от Южна Европа.

Русия ще увеличи доставките на газ на турския пазар по проекта „Син поток“ с 3 млрд. кубически метра, а от 1 януари 2015 г. цената на газа за турските потребители ще бъде намалена с 6%, допълни Путин, като подчерта, че намалението на цената с 6% е само първата стъпка. 

По време на посещението на Путин в Турция между двете страни е подписан меморандум за строителство на морски газопровод с годишен капацитет 63 млрд. кубически метра. От тях 14 млрд. кубически метра ще отиват за Турция, а останалите ще бъдат доставяни до границата с Гърция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2014 в 22:49

Нидал Алгафари: 10 въпроса към комисионерите на "Южен поток"

Режисьорът Нидал Алгафари, който доста време работеше като пиар консултант на БСП, публикува позиция по спирането на "Южен поток", която се разминава диаметрално от общия критичен тон на Столетницата.

Kатарзис или неосъществени амбиции за бизнес, никой не смее да прогнозира.

Ето какво написа Алгафари във фейсбук:

Приятели,

вихри се някакво самобичуване заради Южен поток! Аз пък искам да попитам няколко въпроса:

1. Като ще транзитираме газ, тези пари в джобовете на народа ли ще идат?

2. Как сме живели без този транзит до сега?

3. Като имаме атомна централа, 0.04 стотинки ли плащаме за тока?

4. Дали големия рев не е за комисионните, които няма да вземе народа, а Х и У.

5. След колко години, ще получаваме някакви пари от транзита? След една, две, десет, двадесет?

6. И след тези много години на чакане да получим нещо, дали няма да се окаже, руски пенсионери ще получават повишения от този транзит или нашите мизерстващи такива.

7. Дали няма да плащаме газ както сега тока от Мариците?

8. Много хора се отказаха от газта за битови нужди, че май се е доста скъпо. Повечето ни предприятия работещи с газ, са закрити.

9. Газ ще се продава навсякъде и ще го купуваме все някак.

10. Колко ниви ще бъдат запуснати заради тръбата?

За това, този проблем не е мой. И ако някой трябва да реве то са комисионерите, тези които ще участват в строителството, нямам пред вид работниците, и онези които след това ще ни го продават

02.12 2014 в 22:34

В. Филипов: "Южен поток" фалира една банка, време е да се види кой е лапал от комисионни
Русия блъфира дълго време, че ще изгражда „Южен поток“ и сега намери формален повод да се откажат от проекта
Подкупни мошеници спъват всяка добра идея умишлено и ни правят зависими от Москва, за да напълнят собствения си джоб

Не знам какъв енергиен специалист е Румен Овчаров, но трябваше да изчисли, че ако беше тръгнал „Южен поток”, вместо възход в икономиката щяхме да бъдем завинаги поробени от Русия, коментира пред Faktor.bg бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" и енергиен експерт Васил Филипов

Интервю на Ива Оприкова

- Г-н Филипов, добра или лоша е новината, че Русия спира проекта „Южен поток“ през България?

http://www.faktor.bg/intervyu/33530-vasil-filipov.html

02.12 2014 в 18:56

Караш ме да се самоцитирам:
"...защото както ще каже баща ти - нито си ми на годините, нито на образованието, нито на ч.киите."

Това е обосновано предположение (както би казал един друг, осъден на първа инстанция депутат) изхождайки от изказа ти.
Както и да е, драскай там, норма имаш да изпълняваш.
Нямам намерение да ти вдигам повече акциите. Занапред чети бавно и дано има с какво да осмисляш прочетеното.
Виж там попитай дежурния надзирател, какво е това TAP.

02.12 2014 в 18:36

Шланг опитвам се да сляза на интелектуалнто и ниво. Явно както повечето тролове нямаш идея какво е икономика. Построяването на тръба по политически причини не я прави рентабилна. Ако не я използваш генерира загуби. Това е причината поради която не се прави. Загубите в един сектор трябва да се покрият от друг или това води до фалит на компанията/държавата. Така че построяването на десет тръби няма как да стане. Това е поредната заигравка на путин с Брюксел. В това, че много скочиха няма нищо чудно. Прекалено много хора са на хранилката корупционен поток. Колкото до чекийте, аз лично предпочитам секса но всеки си има предпочитания.

02.12 2014 в 18:26

Като гледам каква радост от спирането на този проект цари в този сайт.. направо се чудя да се радвам ли или да плача... Няма да строим южен поток и само в моята област това значи 500 работни места по малко.. но пък какво... може да построим американска база .. или примерно да разкрием находище за шистов газ:) какво толкова като някакви си извори някакви си плодородни земи... Всъщност на скоро минаваха да правят проучвания за газ и за нефт. В момента съм в напрежение дали ще има НЕФТ, не не се радвам ако има а се надявам да няма... Ако виж намерят нефт в България може да се окаже, че има нужда от нахлуване на USA ренджъри за опазване на етническото равновесие. Но пък и да няма нефт си имаме американска фирма която копае злато в България,Турски земеделски фондове, и Европейски мега маркети.. А да .. и китайски заплати (извинявам се че обиждам китайците) Давайте ми минуси на коментара колкото искате.. не ме тревожи.. Тревожи ме, че с тези темпове на лизане на задници скоро ще спрем да бъдем държава.. Скоро ли .. извинявам се.. то отдаван няма държава България има територия България на която живее един народ определящ се като български, но робуващ на Американски, Руски или Турски интереси

02.12 2014 в 18:19


@Станчева, попитах те нарочно за интернет доставчиците, а ти вместо да ми отговориш се интересуваш колко доставчика имам у дома? С какво би ти помогнала тази информация?
Ако действително пишеш от София може би ти е известно, че в повечето квартали има по поне 3-4 доставчика и нито един от тях не ползва трасетата на другия.
Естествено че в изграждането на ЮП в този вид, който днес отпадна окончателно има голяма доза политика. На този който го строи. Въпросът е ние какво бихме могли да спечелим от това? Имаме ли полезен ход?
Факта, че само с едно "Стоп" на Путин (при 2 официални от страна на българският Министерски съвет! повтарям - 2 решения има за спирането на ЮП на българско правителство) на крак бяха вдигнати всички показва, а и вече е видно от изказвания на отделни политически лица, че ние сме имали интерес в него. Сега този интерес отива в Турция. А ако наистина го построят, то България ще престане да бъде транзитираща страна. В момента от транзитни такси годишно влизат в БГ-бюджет около $140млн. Справка - края на 90-те преди да построят сега действащия газопровод за Турция. Да оставим настрана, че тази газ можеше да минава през нас и да получаваме такси и от нея.

"Вие бихте ли си прокарали втори, трети,…, и т.н. водопровод , или електрозхранване, за да използвате един и същи водоизточник или енергоизточник?"
Попитай ме пак конкретно, като преди това си отговориш на въпроса кой е основния енергоизточник или водоизточник.

@Краси, отговарям ти само, защо уважавам собствените си "първи 7г" от живота.
Първо не е уместно да ме наричаш с умалително "шлангче", защото както ще каже баща ти - нито си ми на годините, нито на образованието, нито на ч.киите.
Второ обикновено гледам да пропускам по течението разни дървени философи с "адмирациЙ", " класаций", "по - зле" и прочие профански бисери. Естествено, че по-важни (степените се пишат без "шпация") са доводите. Обаче ми изглеждат като написани с фекалии на варосания зид - чете се, но никак не е приятно.
По същество. "Същото е и с тръбитена един доставчик не му трябват десет тръби. Още повече като не може да напълни и тези които вече има."
Ще построят не 10, а 20! Стига да имат "интерес" от това. А интереса се казва Украйна. Толкова ли е сложно?!
Ако си чувал за "3-ти енергиен пакет" си помъчи да си отговориш Защо той не важи за TAP и за Северен поток?! Защо важи само за ЮП?

02.12 2014 в 17:46

Станчева, утре прегледай днешното предаване на Цветанка, там първия гост каза доста интересни неща.
А сега си сипи едно е дай почивка, че продължаваш да се ос.раш:
"То Калфин, то гоцэ, то на гоцэ экспертыте"

Ами нали той ви е крепител бе milf-ке?! Нали участва в правителството!?
Видя ли се сега каква безпринципна сбирщина начело с тоя глупак-мутра ни управлява!?!? Реформатор-Гоце-Милиционер-Турски шпионин-Палицай-Калфин... и т.д.
ха-ха-хаххх!


02.12 2014 в 17:35

Който иска да види кой е тъпото парче, от нас двамата, може да мине няколко коментара назад-стои написаното.

Но пък какво стройно, точно и поименно преброяване на московската шайка в България се получи, как смятате? От сутринта вият, сигурно ношес са били на ..”молчать!не рассуждать!исполнять!””…, пардон!- на инструкция при тов. посол Исаков.То Калфин, то гоцэ, то на гоцэ экспертыте като онзи бойлер Борисов, то “независими енергийни анаЛЛизатори”,то БСП, то- а,бе, странно, волэн сыдэрав защо още не свикал митинг? А в този познат хор още по-странно ми прозвуча изказването на Лукарски…

02.12 2014 в 17:32

Шланга отново блесна с интелекта или по скоро с липасата му.
Шлангче колко кабела може да има на един доставчик?
Същото е и с тръбитена един доставчик не му трябват десет тръби. Още повече като не може да напълни и тези които вече има.
А след Турция тръбата отново стига до границата на ЕС където съдбата й ще е като на южен поток. Докато Русия не се разбере с Брюксел тръба няма да има. И колкото по - бързо руснаците схванат това, толкова по - бързо ще има тръба. Иначе с опити да надцакаш евро чиновниците няма да просперират. Но това са руски политици които схващат по - бавно и от наште, така че ще се пробват още известно време преди да се откажат. А дотогава жална му майка на обикновенния руснак.

02.12 2014 в 17:30

Извинявай, но не се стърпях.
;)