През 2012 г. е провалена акция срещу стрелеца от Лясковец

Юлиан Христов 14 март 2014 в 12:04 8741 13

Още през март 2012 година е била подготвена операция срещу Петко Савов Петков, който днес уби служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ).

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев съобщи пред депутатите в парламента, че още тогава операцията е била планирана подробно, но в последния момент е спряна. Според плана за действие, в който участвал екип на СОБТ и психолози от Института по психология на МВР, е трябвало да се проникне в жилището на Петков и да бъде взето оръжието, което той притежавал – 4 ловни пушки, за които разрешителното му било изтекло през 2011 година. В последния обаче момент операцията е спряна.

След като разрешителното му за оръжие изтекло, са правени опити да му бъде отнето. Той обаче не се подчинил на полицията в Лясковец. 

Информацията, с която МВР разполага до момента, е, че проявите на асоциално поведение на Петков датират от 2011 година. Той не излизал от дома си и демонстрирал „висока степен на агресия и абсолютно изключване от всякакви форми да диалог и социален живот“. Петков „поддържал жизнените си функции“ като пращал майка си на пазар.

Според психолозите Петков имал „нарушено социално функциониране“ и бил с враждебни нагласи, проявявал агресивно поведение, което можело да бъде насочено и към служители на МВР и към граждани. Имало и информация, че той може да използва оръжието срещу ученици.

Именно последната информация и поредният сигнал, който постъпил срещу Петков, мотивирали МВР да детства по неотложност.

Според сигнала то 12 март тази година, подаден от директора на училището в Лясковец, Петков отправил заплахи, че ще използва оръжието си срещу учениците, ако продължават да вдигат шум. Същия ден е образувано досъдебно производство за закана за убийство. На 13 март случаят е обсъден с прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП) като е взето решение да се действа по неотложност заради високата обществена опасност. 

На 13 март от Главна дирекция „Национална полиция“ и СОБТ е изготвен план за действие. След полунощ на 14 март е проведен инструктаж, а в 4.00 часа в ОДМВР-Велико Търново се провежда втори инструктаж с участието на окръжния прокурор. И на двата инструктажа са присъствали психолози от института по психология на МВР.

Операцията е започнала в 6.00 часа. При подхода към жилището баретите отправили команда към Петков да се предаде. В отговор той открива стрелба, като в резултат от рикошети, двама души са ранени. Служителите се изтеглят и по-късно отново искат от Петков да се предаде. Той отговаря, че ще го направи, но тогава открива повторна стрелба и убива служител на СОБТ, а друг – ранява.

И тримата ранени са без опасност за живота. Единият от тях се нуждае от специализирана хирургическа намеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!