Quantcast

Извеждат принудително бивш зам.-министър от ведомствено жилище

Ива Оприкова Последна промяна на 07 януари 2015 в 17:35 9841 8

Сабрие Сапунджиева

Бившият зам.-министър на правосъдието Сабрие Сапунджиева може да бъде изведена принудително от ведомственото си жилище в кв. "Витоша" в София, в което живее от 2002 г.

В Министерството на правосъдието в момента се подготвя искане до областния управител на София за провеждане на процедура за принудителното й извеждане, пояснява настоящият заместник-министър на правосъдието Андрей Янкулов пред "Правен свят".

Средствата за ремонт на апартамента, в който е настанена Сапунджиева, в размер на 46 хил.лв. показва, че извършената дейност далеч надхвърля представите за спешен и козметичен ремонт, за какъвто е бил представен и е дело на "Фонд Затворно дело". 

В апартамента са били положени 150 метра кабел, монтирани са 68 контакта, подменени са 15 кв.м дограма (шесткамерна с външни щори), изшкуркани и лакирани са 66 кв.м гардероби, поставени са 60 кв.м ново паркетно дюшеме (145 лева на кв.м с монтажа) и още три страници описание на извършената дейност. 

От фонда обясниха тогава, че Сабрие Сапунджиева лично е определила обема на извършените дейности. Тя пък коментира пред изданието, че жилището било разбито, прозорците се завинтвали с болтове, защото дограмата била много стара, а единственото ѝ изискване било за контакти на всяка стена. След ремонта тя поиска и да купи апартамента на пазарна цена, защото нямала свой.

"Аз чакам след изборите, като обявят конкурси, да се явя, за да мога да остана в това жилище. Където и да обявят конкурс, ще кандидатствам, за да мога да остана в това жилище. Не заслужавам да ме изгонят", коментира тогава кадърът за всякакви постове на ДПС Сабрие Сапунджиева.

След запитването на "Правен свят", зам-министър Янкулов отговори, че проверка е направена и в резултат на нея са констатирани данни за извършено нарушение – неправомерно разходване на средства от бюджета на държавно предприятие "Фонд Затворно дело".

Министерството е изпратило и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с молба да извърши проверка – доколко тези данни осъществяват престъпление. От прокуратурата отговориха, че сигналът е срещу Зинаида Златанова, която тогава е била министър и на 17 декември е назначена проверка, която се извършва в 4 РУП.

Междувременно, от МП са направили няколко опита да връчат на Сапунджиева покана за доброволно освобождаване на ползваното жилище, но безуспешно.

"Поради невъзможност такава покана да ѝ бъде връчена лично, тя е била връчена с нотариална покана, с която ѝ е даден едномесечен срок за освобождаване на имота. Този срок е изтекъл на 3 януари 2015 г. и тъй като г-жа Сапунджиева не се е явила в сградата на МП, в момента се подготвя искане до областния управител на София за провеждане на процедура по принудителното ѝ извеждане от имота", разкри Андрей Янкулов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.01 2015 в 15:17

Крадла.

08.01 2015 в 11:35

Та какво искам да кажа с този дълъг цитат?

Да се реже, дълбоко и из основи! До девето коляно!
И не само за читаците от Якоруда. За всички.

08.01 2015 в 11:29

Бившата заместник-министърка на правосъдието и член на Надзорния съвет на НОИ Сабрие Сапунджиева е направила опит да се прости с живота. Спасена била от нейна комшийка, която случайно я потърсила. В Якоруда се говори, че бившата съветничка по правните въпроси на президента Георги Първанов се е нагълтала с шепа лекарства. За да й спестят униженията обаче, лекарите съчинили версията за погрешно взети медикаменти.
Жителите на родопския град коментират все пак, че това е явен опит за самоубийство.
54-годишната напориста Сабрие трудно понасяла главоломното си срутване от върховете на властта. През юли м. г. Сергей Станишев я освободи от поста заместник-министър на правосъдието. Според официалната информация - по нейна молба. А според източници от ведомството това е станало по настояване на министър Миглена Тачева. Два месеца по-късно пък премиерът Бойко Борисов я изрита от надзора на Националния осигурителен институт -последния властови пристан на напористата дама. Оттогава тя се е свила в черупката си и е прекъснала всякакви контакти. В Якоруда обясняват, че тя страняла дори от бившите свои съученички и приятелки.
Заедно със Зорка Първанова и Емилия Масларова, Сабрие е от най-популярните и успели в кариерата си жени от обявеното през 1964 г. за град родопско село. Местните избягват да влизат в какъвто и да е спор с нея, защото знаят, че е злопаметна и отмъстителна. Те не могат да й простят, че през Възродителния процес първа и сама си е избрала сочното име Соня.
Тогава Сапунджиева била директор на Младежкия дом, водела разкрепостен комсомолски живот, през вечер била в компании на партийни велможи, била харесвана и пред нея се очертавала добра политическа кариера. Заради примера й с преименуването я включват в ръководството на областния комитет на БКП. Всеотдайната Соня не се подвоумяла да натопи петдесетина помаци, които, въпреки забраната на властта, обрязали момчетата си. Още оттогава е нейното близко приятелство с президентшата Зорка, под чието влияние Георги Първанов я направи свой съветник по юридическите въпроси.
Известната с партийните си изневери Соня е делегат на 14-ия конгрес на БКП през март 1990 г. Не бърза да скъса с партията майка, защото са разкрити нейни директорски далавери - липсват 50 т нафта и някакви си сто бона от два игрални автомата. Следствието е деликатно и потулва аферата. Сончето обаче усеща, че духа съвсем нов вятър, и леко свива към Алтернативната социалистическа партия, след това прави нова чупка и се влива в Сашо-Томовите творения ГОР и ДАР, за да замете следите.
Набързо проумява, че единствената партия, която може да я изстреля по върховете на властта, е ДПС. И Соня пак става Сабрие. Набързо се записва в току-що проходилия Благоевградски университет „Неофит Рилски" и става магистър по право. Следва едно незапомнящо се с нищо особено адвокатстване, което не може да укроти порива на Сабрие към властта - Първанов вече е президент и тя се сеща за старата си дружка Зорка. Президентът не може да откаже нито на жена си, нито пък на ДПС, с чиято помощ влезе на „Дондуков" 1, и госпожа Сапунджиева му става дясна ръка по юридическите въпроси.
Емилия Масларова, която обича да играе белот с президента и също е от Якоруда, помага за кариерата на юристката с приятелско рамо. За президентските хора тя си е пак Соня, а за по-близките - Сончето. За ДПС - Сабрие. Пред Първанов вади активи от партийно-комсомолската си работа, а пред Доган засвидетелства вярност. Сапунджиева като мокър сапун се изплъзва от всяка по-деликатна ситуация и напира за още власт.
За изборите през 2005 г. вече е секретар на Централната избирателна комисия, брани ДПС от всякакви опити да бъдат орязани неговите избиратели извън граница. Тази активност е възнаградена и госпожа Сапунджиева става заместник-министър на правосъдието. Естествено, от квотата на ДПС. Такива главоломни кариери могат да се правят само в България, и то по време на митичния ни преход.
Гневът на майката помете посланик Венелин Цачевски
Соня нямаше да е Сабрие (и обратното), ако мислеше само за своята кариера. Затова тя взема на буксир своята най-голяма дъщеря Ана. Първо й урежда диплома за юрист от същия провинциален университет, от който е и нейната. След това я праща на курс в Мадрид, за да я настани в уютния залив на Външното министерство - нали там главен секретар е наш, т. е. на ДПС, човек - Яшар Али Мехмед. Ана е отличен юрист и нейното място е в Правния отдел на ведомството. Временно, докато не се отвори шанс за мечтаната работа в чужбина. Първият опит, за ужас на амбициозната майка, е неуспешен - отказват да я пратят секретарка в посолството ни във Финландия. Но Сабрие не си оставя каруцата в калта. Щом не я искат за секретарка, тогава ще я направи консул! Тук напористата мама влага целия си талант и връзки и вдига по тревога елита на Догановото движение. Вицепремиерът Емел Етем натиска съветника на президента Николай Слатински, той пък посланика ни Венелин Цачевски...
Цачевски е от квотата на ДПС и е вкаран в ъгъла - или взе4маш Ана, или се прибираш в София! И въпреки неговите упорства, през септември 2004 г. 35-годишната Ана и нейният съпруг Павел Боков пристигат в Хелзинки.
Ана Сапунджиева е назначена на дипломатическа работа от тогавашния външен министър Соломон Паси. „Предоставен й бе дипломатически статут като нотифициран консул, т.е., без да се използва нормалното изискване за полагане на изпити за получаване на дипломатически ранг", разказва нашият посланик във Финландия Венелин Цачевски. Към това се прибягвало в много редки случаи, обикновено когато няма подготвен дипломат, а трябва бързо решение за назначаване. „Но и при този вариант има изискването за владеене поне на два чужди езика. А на практика това се прилага, когато трябва да се уредят „свои хора", уточнява професорът. Според него Ана Сапунджиева не владее никакъв чужд език, дори подготовката й по български език била слаба и допускала елементарни правописни грешки.
Snews.bg
18.06.2010

08.01 2015 в 11:08

ами дошла от майната си помакинята и решила да си поживее добре . разполага се в държавно жилище като у тех си . харесва и в софия , лапа парички , и както казва ше кандидатства за какъвто и да е пост само да остане в софия . тия от дпс са нагли и безочливи ! сега очакваме другаря местан - агент павел да се разпищи за това че ше я гонят тая от жилището - това е расизъм и дискриминация .

07.01 2015 в 22:40

Нека Желю си носи греха, заради решението да махне жителството и цялата тази селска кохорта да нахлуе завинаги в София! Всички управлявали досега, вкл. народните избраници от провинцията останаха тук барабар с родите до девето коляно - уредени с топли местенца и ведомствени жилища , точно като "лелчето"! Как не ги е срам не е ясно, но май всички от тази партия са безпардонни наглеци, които превзеха държавата и след днешните ужасни събития май света трябва да вземе крути мерки срещу ислямизма! Защото те прекалиха, а износът на ислямизъм промени света към лошо, много лошо! Затова и у нас трябва да поискаме НЕЗАБАВНА екстрадиция на ВСИЧКИ ПРИШЪЛЦИ, защото това не са бежанци а търтеи, които живеят на наш гръб и стават все по-нагли!

07.01 2015 в 18:39

Той мощен задник се нуждаел от контакт на всяка стена, защото кабела на вибратора й е само 0.5 м и е нямало свободни партийни нерези за задоволяване на прищявките й.

07.01 2015 в 18:25

Интересно тия 68 контакта за какво са?

07.01 2015 в 18:19

НАХАЛНА Турска патка! Направила си дебел ремонт с държавни пари,за да го купи после с малко пари.Сега се крие,не излиза,иска да надхитри всички.Точно ДПС-сарски манталитет!