Изненадващо увеличиха държавния дълг с още 50 млн. евро

OFFNews Последна промяна на 20 ноември 2015 в 21:14 8021 21

Министерството на финансите увеличи държавния дълг с още 50 млн. лева, след като преотвори емисия 20-годишни еврооблигации с падеж 26 март 2035 г.

Емисията е извършена на външен пазар чрез борсата в Люксембург и не бе обявена от предварителния календар на Министерството на финансите.

Така общият обем на книжата в обращение достигна 900 млн. евро, съобщиха от финансовото министерство. 

Доходността по преотварянето в размер на 3,987% е съпоставима с доходността на емитираните на 29 октомври от Румъния 20-годишни еврооблигации (3,93%), допълниха от министерството. 

Дълговата операция e осъществена в съответствие с документацията по ратифицираната Глобална средносрочна програма за емитиране на облигации на международните капиталови пазари и е в рамките на утвърдения в Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 г. лимит за държавен дълг, уточниха оттам.

От ведомството са категорични, че характерът на сделката не предполага нейното предварително публично анонсиране, a е в следствие на заявен интерес от страна на глобален инвеститор да придобие книжа от облигациите чрез избран от него дилър в условия на конфиденциалност до сетълмента по сделката.

Финансовото министерство посочва, че постигнатата доходност по преотварянето, осъществено на 13 ноември 2015 г., е 3.987% и е съпоставима с доходността на емитираните на 29 октомври 2015 г. от Румъния 20-годишни еврооблигации (3,93%), които притежават инвестиционен кредитен рейтинг от Moody’s, Standard & Poor’s и Fitch.

Спредът спрямо осреднения лихвен суап е 250 б.т. Присъдените кредитни рейтинги на новоемитираните книжа от агенциите за кредитен рейтинг, с които държавата има договорни отношения, са идентични с тези на държавата - Moody’s Baa2, Standard & Poor’s BB+ и Fitch BBB-.

В средата на март България пусна 7-годишни облигации със съвкупна номинална стойност 1,25 млрд. евро, 12-годишни книжа за общо 1 млрд. евро, и 20-годишни – за 850 млн. евро. Съвкупното търсене превиши 5,5 млрд. евро. 

През последните седмици обаче МФ отказа поръчки на аукцион, а на други одобряваше по-малко заявки спрямо предложеното количество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.11 2015 в 22:36

Ало, мъртвеца. Не се психирай и не припадай. Пише си го в министерство на финансите - http://www.minfin.bg/bg/pubs/1/9260

21.11 2015 в 20:39

ХАХАХА...нарочно прегледах повечето сайтове...ПЪЛНО ЗАТЪМНЕНИЕ.....БЪЛГАРИНО.....СЪБУДИ СЕЕЕ.....ЧЕТИ И РАЗПРОСТРАНЯВАЙ.....В АБСУРДИСТАН ВЕЧЕ НЯМА СВОБОДНИ МЕДИИИИ...ФАКТ....“АНОНИМНИТЕ С ДИРЕКТНО ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД“........АКО ИЗОБЩО ВЕЧЕ ГО...ИМА.....ОФФСИИИИИИ...ЩО МЪЛЧИТЕ..............ГРАНТАЖИИ....ЖАЛКИ....АЙДЕ ТРИЙТЕ....

http://www.bradva.bg/bg/article/article-65792#.VlC32nbhDIU

21.11 2015 в 20:36

Нали някой трябва да плати на ченгенцата 20-те заплати. Професорът от кенефа - ти къде беше като биха хората по улиците?

Омерзен бастун.

21.11 2015 в 15:44

Ей тоя пич Горнаов , когато вика на Боко мутрата ,какъв мъж съм като нямам поне едно 30 40 бонки в банката , и оня му приглася , вика прав е !!! Е , не се е базикал , сега като го гледам е по мъж от всякога .
Ще се люляте по стълбовете , да видим само кога ще е ........

21.11 2015 в 11:56

По-гнусно, гадно, невежо и подло същество рядко може да срещнеш.

21.11 2015 в 10:57

Всички млади и красиви соросоиди на площада!

21.11 2015 в 10:06

Офф-ци,кое точно му е изненадващото в случая!?
От както новата Гнойна коалиция е на Власт,външен дълг се емитира здраво.16 милиарда,5.3 милиарда лева,сега някакви си нещастни 100 мнл.лева.....Като толкова могат-това правят,вкарват страната във все по-дивната спирала на задлъжнялост.От корупция и партийни"бизнеси",от лапане и плячкосване,не остана грам истинска икономика,която да ражда истински,а не стъкмен БВП.За да не се налага,с кредити,да се погасяват стари заеми.Безумието на властващите.Пирамида.Всяка банка,ако решите да ползвате кредит,ви пита за др.задължения.За тежести.Държавата се превръща в структура за"доходоносни"бързи кредити.Не помните ли,Боко какви ги дрънкаше преди време..."ние не искаме поколенията след нас да плащат нашите дългове...."Дрън,дрън ярина,като всичките им лъжи.То за голямата"изгода и доходоностност,Милен Велчев на времето врътна брейдитата,напълни яка гуша от комисионни....за да осере Външният дълг подобаващо,за сметка на всички ни.
Абсолютни продойхи и бездарници,това е положението.

21.11 2015 в 09:37

"От новината и коментарите на тъпаците по-долу,научаваме,че дълговете носят голяма доходност.Явно Мутрата и свищовските гении не са тъпи,теглят си пари,харчат си и на никой не му пука-нали дълговете носят доходност и сигурно е така(виж Гърция)."

Не разбирам ич от финанси, но ми се струва, че повечето от форумците по-долу коментират, че заемът ще е доходен за кредитора, а не за държавата. Е, и този седесароид с власт дето е решил държавата внезпано да осигури процент печалба на някой си кредитор също ще се облажи.

21.11 2015 в 09:07

От новината и коментарите на тъпаците по-долу,научаваме,че дълговете носят голяма доходност.Явно Мутрата и свищовските гении не са тъпи,теглят си пари,харчат си и на никой не му пука-нали дълговете носят доходност и сигурно е така(виж Гърция).Бъв всяка нормална страна Мутрата още преди две години щеше да си седи в Банкя и да се чуди как да свързва двата края,заради записите на пикаещия министър,сега изтекоха записите м/у двете каки и какво- с нищо не могат да ме убедят,че са неверни,това,че не били законни няма значение.Всъщност само в БГ го има това чудо.Къде сте,бе,граждани,къде ви е обществото,докога ще чакаме да се събуди "Балканския лъв",докога ще търпим мутри и тъпаци да определят бъдещето ни,докога?

21.11 2015 в 07:23

"Влади Горанов ми е като дете. Дойде при мен и ми каза: „Шефе, ти си на 55 и оттук нататък само с политика може да се занимаваш. Аз съм на 30, моите колеги станаха милионери, а пък аз стоя в тази зала за 2000 лева и дните ми минават безсмислено. Имам две деца, мисля за трето, как да ги издържам? Ако имаше поне политическа класа у нас, ако имаше смисъл като експерт да стоя в парламента, но сега в парламента няма нищо, свързано с политиката и експертността“, заяви Борисов в интервю за в. "Преса".