Quantcast

Горанов: Новият дълг е заради бюджетния дефицит, дългове и буфери

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2015 в 14:20 2422 3

Владислав Горанов

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Владислав Горанов, министър на финансите

"Тези 5.3 млрд. са сбор от необходимостта от финансиране на бюджетния дефицит, покриване на съществуващи дългове, които ще падежират в рамките на следващата година, и, разбира се, залагат се определени буфери, с които държавата да разполага като ликвидност."

Това обясни министърът на финансите Владислав Горанов по повод заложения нов дълг в размер до 5.3 милиарда лева в проектобюджета за 2016 година.

На въпрос защо се прави актуализация на бюджета за 2015 г., чрез която да се осигурят повече пари за нереформираните административно системи на МВР и Министерство на отбраната министърът отговори:

"Положих всички усилия да се приложат тези реформи. По една или друга причина, не успяхме да го постигнем. Има готови законови текстове, които могат да помогнат за допълнително оптимизиране на системите за отбрана и сигурност. Ще използваме подходящ момент да ги предложим. Знаете, че в края на краищата аз още от март 2015 година алармирам, че темповете, с които се правят тези промени, не са задоволителни, но поех и ангажимент, че не можем да оставим, защото те нямат вина, редовите служители в отделните системи без заплати през ноември и декември поради причина, че политическите ръководства на съответните министерства не са могли, не са искали или не им е стигнало времето да направят една или друга реформа по посока актуализация".

Министърът определи актуализацията като "неизбежна" - "първо, защото в по-голямата част от актуализацията на 2015 година е свързана с успешното приключване на програмите, по които усвояваме европейски средства по програмния период 2007-2013 г. 2/3 от ресурса отиват за тази цел. Другата част, ако видите, по министерства, отива за разплащане на недостига от възнаграждения за персонала".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.10 2015 в 15:04

Смешно е вече , докато приватизацията е продаване на държавни до тогава активи и предприятия , тегленето заем от държавата е БУКВАЛНО продаване на хората . Ние хората сме гаранта за този заем , никой не би го дал ако не знаеше , че ще има роби дето ще го погасяват . Казвам го за пореден път , всичко в тази държава приключи !!!!!

27.10 2015 в 14:54

И по какво се различaва това управление от всяко друго, ако ще се наливат пари в нереформирани системи? Кой ще поиска да се реформира, ако получава пари?????

27.10 2015 в 14:31

Смътно си спомням една банда, която защитаваше предложенията за 16 милиарда дълг на тоя игнорамус, която пееше "няма нов дълг, няма нов дълг".