Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

БСП: Бюджет 2016 ни вкарва в нова дългова криза, няма да го подкрепим

ОFFNews 29 октомври 2015 в 10:28 2499 2

"От БСП категорични няма да подкрепим този безидеен проект за закон за бюджет за 2016 година, както и предложението за актуализация на този за тази година".

Това заяви от парламентарната трибуна депутатът Румен Гечев от името на БСП.

Той обясни, че в бюджетна комисия и в пленарна зала ще предложат "алтернативни решения, които са в пълен синхрон с фискалните политики на ЕС".

"Нямаме никакво основание да вярваме на заклинанията за финансова консолидация и реформи, след като ни се сервира искане актуализация и на бюджет 2015 с почти 1 млрд. лева допълнителни разходи", казаха от БСП.

От столетницата подчертават, че цяла година финансовият министър е повтарял, че няма причина за актуализация на бюджета за тази година, но сега това се предлага.

"Обществото беше подвеждано цяла година за някакви чутовни успехи в събирането на данъци, мита и акцизи, но действителността се оказа друга. Бюджет 2015 година се оказа сбъркан", каза той.

Според БСП до това се е стигнало, защото правителството не е изпълнило реформите, които самите те са заложили.

От БСП са на мнение, че ако проектът за бюджет за 2016 бъде приет, правителството ще вкара стараната в "изключително опасна дългова спирала, водеща ни към гръцки сценарий".

"Тук е заложено, че следващите 3 години държавният дълг на България ще бъде удвоен и ще достигне почти 30% от БВП или около 15 млрд. евро. Така започна навремето този процес в Гърция, Португалия, Ирландия и други страни и знаем с какво завърши", предупреждават социалистите.

Те подчертаха, че за следващата година правителството е заложило тегленето на "нов колосален дълг от 5,3 млрд. лева", което е първата голяма стъпка към "зашеметяващия държавен заем от 16 млрд. лева", който е за следващите 3 години.

Според БСП едновременното свиване на бюджетните приходи и разходи като дял от БВП, съчетани с тенденциите на съкращаване с почти 10% на фирменото кредитиране, спад на потребителското търсене и вялите вътрешни и чужди инвестиции, вещаят "твърде символичен растеж".

"Предложеното от вносителите затягане на коланите и дългово заробване на води до намаляване на разликите със средите икономически показатели на ЕС", предупреждават от партията.

Според тях с този бюджет управляващите заявяват, че ще засилват данъчната, а с това и дълговата тежест върху най-бедните и преобладаващата част от средната класа, а това "е в обратна посока на добрите европейски и световни практики". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews