Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ЕК предвижда спад на инвестициите у нас и ръст на държавния дълг

Александър Новков 05 ноември 2015 в 21:38 3376 8

Снимка Архив

ЕК очаква спад на инвестициите в България през 2016 година и ръст на външния ни дълг, става ясно от изнесения днес доклад на комисията за световната икономика.

Според него се очаква икономическото възстановяване на ЕС да продължи с умерен темп, въпреки по-трудните условия в световната икономика.

В публикувания документ се предвижда спад на инвестициите в страната ни през следващата година с 2.4%. Брюксел очаква темповете да се завърнат към растеж с 1.7% през 2017 г. За целия съюз се очаква среден ръст от 2.9% за 2015 г. Ирландия и Холандия са първенци по инвестиции за 2015 г - със съответно 16.8% и 8.8%.

ЕК очаква брутният вътрешен продукт на България да отбележи ръст с 1.7% до края на годината, забавяне до 1.5% през 2016 г. и нов ръст до 2% през 2017 г. Първенец по ръст догодина се очаква да е Ирландия - с предвиждан ръст от 4.5%, а за Гърция прогнозите отново не са обещаващи. Ако се сбъднат, БВП на южната ни съседка ще се свие с 1.3% през следващата година, макар за 2017 г. да се очаква ръст от 2.7%.

По отношение на заетостта в България през следващите 2 години се очаква запазване на тенденцията за леко покачване. До края на 2015 г. се предвижда ръст с 0.3% и още толкова през цялата 2016 година. За 2017 г. увеличението ще бъде малко по-високо, отбелязвайки покачване от 0.5%. Ръстът на заетостта в целия ЕС за 2015 ще бъде 1.0%, 0.9% - за 2016 и 2017 г.

"Пазарът на труда се стабилизира с бавни и неравни темпове измежду държавите членки. Въпреки това, по-сериозно пострадалите държави, които са приложили реформи на трудовите си пазари, имат по-висок ръст на заетостта", пише ЕК в съобщение до медиите.

Инфлацията в България ще продължи да бъде отрицателна до края на годината. Очаква се спад на цените с 0.8%, но ще има ръст през следващите 2 години. През 2016 г. увеличението се предполага, че ще достигне 0.7%, и 1.1% в края на 2017 г. Поради резкия спад в цените на петрола и на други стоки общата инфлация в еврозоната и в ЕС е била отрицателна през септември. Това обаче прикрива факта, че нарастването на заплатите, увеличаването на частното потребление и намаляването на отклонението от потенциалния БВП започват да оказват все по-голям натиск върху цените.

ЕК смята, че външният дълг на страната ни ще продължи да расте в предстоящите години. От 31.8% от БВП, той ще достигне до 32.8% в края на 2016 г. и 33.6% през 2017 г.

Рисковете за европейската икономика са предимно външни. Сред тях са забавянето на растежа на бързоразвиващите се пазари като Китай и очакваното нормализиране на паричната политика на САЩ. Тези фактори могат да имат неблагоприятно въздействие върху инвестициите и икономическата активност на стария континент.

Досега износът на страните от еврозоната до голяма степен бе пощаден от спада в световната търговия, най-вече благодарение на предходното обезценяване на еврото. Очаква се обаче растежът на износа да се забави през 2016 г., преди да се повиши леко през 2017 г.

В тази прогноза за първи път се прави оценка на икономическото въздействие от пристигането в ЕС на голям брой лица, търсещи убежище. Докато в краткосрочен план допълнителните публични разходи водят до увеличаване на БВП, в средносрочен план се очаква допълнително положително въздействие от нарастването на предлагането на работна ръка, при условие че съществуват подходящи политики за улесняване на достъпа до пазара на труда. Като цяло въздействието върху растежа в ЕС е малко, но то може да бъде по-голямо в някои страни членки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews