Иванов призова съдебната реформа да не се "изпразва от съдържание"

OFFNews 20 юли 2015 в 18:42 2357 2

Моят призив е да не забравяме, че ако реформата започне да изглежда изпразнена от съдържание, това няма да бъде в полза на никого, тъй като освен чисто политическите съображения имаме и отговорности към българските граждани.

Това каза министърът на правосъдието Христо Иванов пред журналисти след срещата си с ВСС. 

Той обясни, че основната промяна, която е заложена в промените в Конституцията, е разделянето на ВСС на две.

"Много внимателно трябва да следим разделянето да е такова, че окончателното решение за кариерата на съдиите да се взима от съдийската камара. В противен случай няма да постигнем целта, която е заложена в първа точка, на първата мярка от стратегията, за която са гласували преговарящите днес политически сили", коментира министърът.

Иванов призна, че се притеснява промените в Конституцията да не се превърнат в заложник на политически договорки. По думите му рискът тази реформа да се изпразни от съдържание винаги е седял на дневен ред. Министърът все пак изрази надеждата си, че това все пак няма да се случи.

Той отказа да коментира днешното изказване на премиера Бойко Борисов, че се подготвя декларация за трите основни промени в Конституцията, под която се надява партиите в парламента да се подпишат.

"Преди да видя текста нито мога да коментирам каква ще бъде неговата правна стойност, нито какво е политическото му значение. Разговорите са в парламента, между парламентарните сили, а аз не съм бил част от тези разговори, така че не мога да коментирам", заяви Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!