Ивайло Мирчев пита къде са иззетите от МВР над 200 000 биткойни преди пет години

OFFNews 24 януари 2022 в 11:48 16687 6

Каква е съдбата на биткойните, иззети от МВР през 2017 г., пита депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев, който очаква детайлна информация от министър Бойко Рашков. 

Биткойните са били иззети от МВР като доказателства по време на операция „ПРАТКА/ВИРУС“. Преди 5 години Центърът за противодействие на престъпността в Югоизточна Европа (SELEC) съобщи, че България е конфискувала 213 576 биткойна, които по днешна цена са около 7 милиарда долара. Когато биткойните са иззети, стойността им по пазарни цени е 500 милиона долара, обяснява Мирчев.

Обстоятелствата около тази операция остават неясни и до днес, както и съдбата на самата конфискувана криптовалута.

Ивайло Мирчев иска от вътрешния министър да получи отговор дали е образувано досъдебно производство, внесен ли е обвинителен акт в съда, колко биткойни и други криптовалути са иззети в рамките на разследването, къде се съхраняват биткойните – на онлайн платформа/борса, на hot wallet (портфейл на даден компютър, свързан с интернет), на cold wallet (портфейл на устройство, отделно от компютъра, което няма връзка с интернет) или на друг носител. 

Разполагат ли разследващите органи с нужните частни ключове и ключови думи за възстановяване на тези частни ключове, за да могат да се разпореждат с иззетите биткойни и други криптовалути, извършено ли е до момента някакво разпореждане с тези доказателства и ако да – какво разпореждане, кога и по каква причина, налични ли са към момента като доказателства по делото и на разположение на прокуратурата ли са?”, пита Мирчев, който ще очаква информация и от министъра на електронното управление Божидар Божанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

5

pisnamiotmutri

24.01 2022 в 14:11

Финансовото министерство е пласирало конфискуваните от Прокуратурата 200 000 биткойна след успешна операция срещу митнически измамници. Сделката е сключена тайно в най-изгодния момент в края на декември 2017 и е донесла на бюджета 6 милиарда лв, което означава, че за един биткойн сме взели 15 000 евро.

Това е било докладвано от Владислав Горанов на Съвета по сигурността при премиера,

5827

4

pisnamiotmutri

24.01 2022 в 14:10

Как къде - дали са ги за пенсии

14469

3

случайно прочетох

24.01 2022 в 13:26

"къде се съхраняват биткойните – на онлайн платформа/борса, на hot wallet (портфейл на даден компютър, свързан с интернет), на cold wallet (портфейл на устройство, отделно от компютъра, което няма връзка с интернет) или на друг носител"

На носител "нощно шкафче" :-)))))))))))))