"Искаме по-твърда политика за решаването на проблема в Сирия"

OFFNews 23 септември 2015 в 16:55 3911 6

Снимка БГНЕС

Ще настояваме за по-твърда политика за решаването на проблема в Сирия. Това заяви на днешното заседание на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, показва стенограмата от заседанието. 

"Отивам на извънреден Съвет във връзка с бежанската криза. Там позицията ще ми е, че каквито и мерки да се взимат сега – квоти и каквото и да било, нерешаването на първоизточника на проблемите, в случая Сирия, ще създава огромен проблем и занапред", коментира Борисов.

Сега ще са 120 000, след няколко месеца ще са повече. С влошаването на времето натискът ще стане по-голям, защото тези хора назад не може да се върнат, ще искат да минат нататък в Европа, допълва премиерът. 

"Ще настояваме за по-твърда политика за решаването на кардиналния проблем. Иначе ще бъде поредното регистриране на събиране. Има недоволни страни – на Съвета на вътрешните министри. Четири държави не са се съгласили с квотите, но е прието с квалифицирано мнозинство", казва той.

Борисов коментира и гласуването на първо четене в парламента на промените в Конституцията. Тази сутрин премиерът отиде в Народното събрание, за да иска подкрепа за предложените промени.

"Сутринта бях в парламента. Поискахме подкрепа от всички парламентарни групи с министъра на правосъдието. Да се надяваме, че на първо четене ще мине законът за промяна на Конституцията. Положихме максимално усилия, да видим", обяснява Борисов.

Министърът на отбраната Николай Ненчев пък споменава, че днес се отбелязва годишнина от екзекуцията на Никола Петков. 

"Той е бил вицепремиер в българско правителство, да кажа добри думи за него. Баща му е опълченец от Шипка, убит като министър-председател, брат му е участник във войната, убити са. С Никола Петков се слага край на този род", казва Ненчев.

"Тъй като сутринта това го предложиха в парламента – да има едноминутно мълчание, но понеже правилникът на парламента бил, че ако до петък в 18 часа не се внесе и не се каже, не могат да го направят. Ние нямаме такъв правилник, затова, понеже се присъединявам към казаното от министър Ненчев, предлагам едноминутно мълчание в негова памет", отговаря Борисов и министрите почитат с едноминутно мълчание паметта на Никола Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!