Кънев приятно изненадан от постигнатия резултат за Конституцията

Ивайло Анев 23 септември 2015 в 13:57 3060 4

Снимка БГНЕС

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев определи като приятна изненада постигнатият резултат от 184 гласа при днешното гласуване на промените в Конституцията.

Той изрази надежда, че "Атака" ще дадат рамо на конституционните промени и на второ четене. По думите му такъв е бил сигналът на председателския съвет, предшестващ днешното пленарното заседание.

"Ние вече бяхме склонни на много компромиси с измененията в основния закон", категоричен беше "синият" лидер. По думите му си струва да се обмисли идеята на ДПС за Велико Народно събрание.

За днешния резултат Кънев подчерта, че не отдавал голямо значение дали ще се постигнат 180 или над 160 гласа, но повече подкрепа за промените в Конституцията е силен политически знак.

"Много неща бяха невъзможно досега с тези конституционни промени", коментира още Кънев." Вижда се, че няма нищо невъзможно при сериозна работа и диалог", допълни той.

След гласуването Явор Нотев от "Атака" коментира, че парламентарната група е гласувала "за", за да спести време и да може да се гледат промените по кратката процедура. Той отрече да има сделка с управляващите.

"Ако гласуването беше приключило с мнозинство от 160 гласа, агонията и безспорните разправии по този въпрос щяха да продължат през следващите от 2 до 5 месеца. Оценката ни е, че в този вид измененията са негодни да променят каквото и да било в съдебната система", категоричен беше той.

Явор Хайтов от парламентарната група на БДЦ каза, че няма причина да не подкрепят проекта и на второ четене, щом са гласували за него и на първо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!