Парламентът прие промени в Конституцията със 184 гласа

Ивайло Анев 23 септември 2015 в 13:00 3282 11

Лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев, премиерът Бойко Борисов и председателят на ДПС Лютви Местан

Парламентът прие промените в Конституцията на първо четене със 184 гласа. Изненадващо депутатите от "Атака" подкрепиха законопроекта, който тръгва по-нататък по бързата процедура. 

Поправките предвиждат разделяне но Висшия съдебен съвет на съдийска и прокурорска колегии. Съдийската ще се състои от 13 членове и включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, 6 членове, избрани от общото събрание на съдиите, и 5 членове, избрани от Народното събрание. Прокурорската колегия има 12 членове - главнията прокурор, 4 членове, избрани от общото събрание на прокурорите, един член, избран от общото събрание на следователите, и 6 членове, избрани от Народното събрание. 

Засилва се ролята на инспектората при ВСС, предвижда се още и ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет.

Проектът беше ревизиран малко преди лятната ваканция на депутатите и внесен наново от 180 депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, БДЦ и трима от АБВ.

След т.нар. "исторически компромис" останаха текстовете, регламентиращи разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска. В новия проект обаче не остана отпадане на тайния вот и намаляване на мандата на Висшия съдебен съвет, което беше едно от основните искания на Реформаторите.

Миналата седмица от ГЕРБ дадоха сигнал, че са склонни да се откажат от някои от предложенията, заради недоволство от парламентарната група на АБВ.

Лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев веднага реагира и заплаши, че ще напусне управляващото мнозинство. Последва спешна среща със зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, след което двамата обявиха, че засега са на еднакви позиции.

По време на днешните дебат лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че днес се отбелязват 40 дни от ритуалното погребение на предишния законопроект.

По думите му той е съдържал повече неща, отколкото внесените за обсъждане днес предложения. "Беше погребан в парламентарните архиви. След като онзи законопроект беше погребан, кое дава основание на вносителите да смятат, че той е жизнеспособен? Може би събраните подписи, може би пазарлъкът за гласовете", запита председателят на столетницата.

Ако Венецианската комисия ви каже, че това не съответства на разделението на властите, тогава арменския поп ли ще питате?", обърна се той към управляващите.

От АБВ обявиха, че символично ще дадат един глас в подкрепа на промените - този на председателя на ПГ Борислав Борисов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан увери, че всички депутати от ДПС ще подкрепят на първо четене проектопромените, но с уговорката, че на следващи четения ще се търси начин за прецизиране на текстовете. Той изрази несъгласие с предлаганите квоти в прокурорската камара на Висшия съдебен съвет (ВСС), описани в проекта за промяна на Конституцията.

Явор Хайтов от БДЦ от своя страна обяви, че съдебната реформа закъснява, но парламентарната група на БДЦ все пак ще даде подкрепата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!