И Радостин Василев подаде оставка, остават още двама

Йорданка Веселинова 10 юни 2022 в 15:05 4048 2

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Радостин Василев

И спортният министър Радостин Василев е подал оставка, потвърди той пред журналисти в Народното събрание.

Василев заяви, че заедно с него си отиват и всичките му зам.-министри.

Вчера той съобщи, че такова е решението на парламентарната група на ИТН, ще се съобрази с него и днес ще подаде оставка. Още в сряда пък оставка е подал регионалният министър Гроздан Караджов. Външният министър Теодора Генчовска вчера заяви, че ще подаде оставка, но към момента не е ясно дали го е направила. 

Така "Има такъв народ" остава с още един министър, за когото не се знае дали ще се откаже от мястото си в МС - министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите на Тошко Йорданов всичките четирима министри на ИТН ще подадат оставки, но управляващите изразиха съмнение, че може би някои от хората на Слави Трифонов в МС ще останат. 

Какво предстои?

След като оставките бъдат депозирани пред премиера, те трябва да бъдат гласувани в Народното събрание. За тази процедура обаче няма срокове и е възможно освобождаването на министрите да се забави. Такива са и нагласите сред управляващите - според източници на OFFNews те ще опитат да прокарат актуализацията на бюджета и законопроектът за КПКОНПИ, а след това ще гласуват оставките на министри. Причината - запълването на освободените места може да се превърне в причина за падане на правителството, тъй като ако не се изберат нови министри, цялата процедура по излъчване на кабинет стартира отново - консултации при президента, връчване на проучвателни мандати и гласуването на проектокабинети в НС. Това ще се повтори най-много три пъти - най-големите три парламентарни групи - ПП, ГЕРБ-СДС и ДПС, ще могат да предложат проектокабинети. Ако такъв не се избере, то НС се разпуска, а президентът насрочва предсрочни избори и назначава служебен кабинет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

2

Ivan

10.06 2022 в 18:43

Не е по темата, но Ива Рупчева изчезна от сайта. Въпрос към този титан на мисълта и майка на българската юристпруденция: Къде драга ми Ива в автореферата са отразени реално приносите Ви, касаещи точка 2 от
§ Приноси " Изготвен е проект на Закон за изменение и допълнение на Изборния кодекс с приложена Методика за определяне на резултатите от гласуването и разпределяне на пропорционалните мандати при избори за народни представители, както и за определяне границите на изборните райони, с подробен числов пример.
Е, този Учиндолски пропадляк е сбрал преписвач върху шмекер и пак преписвач на научни трудове върху шмекери т.н. и т.н.!!?!!

1331

1

ваксиниран

10.06 2022 в 16:29

Крадци.