Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

И Прозрачност без граници атакува антикорупционния закон: Едноличен орган ще подслушва

OFFNews 31 август 2017 в 13:05 7366 1

И Прозрачност без граници атакува антикорупционния закон: Едноличен орган ще подслушва

"Прозрачност без граници" също критикува проекта на антикорупционен закон, внесен от ГЕРБ. Досега срещу проекта се произнесоха от Съюза на съдиите в България и Висшия адвокатски съвет.

Основните критики срещу законопроекта са свързани с това, че има правни недомислици и смесване на области на правно регулиране.

На първо място от "Прозрачност без граници" смятат, че има разминаване в разбирането за мандатността на новия антикорупционен орган. Записано е, че комисията има мандат от 6 години, но същевременно тя е определена и като „постоянно действащ орган“. Това прави двете формулировки несъвместими, смятат от организацията. 

В същото време няма ограничение в броя мандати, които членовете на комисията мога да имат:

Това е подход, който противоречи на цялостната тенденция в българското законодателство при формирането на подобен тип органи – винаги се определя брой на мандатите. За толкова значим орган и с оглед голямата продължителност на мандата е удачно той да бъде ограничен до един. Може да бъде разгледан и по-кратък мандат, но с ограничение във възможността за неговото повтаряне. Например два мандата по четири години.

От "Прозрачност без граници" коментират още, че председателят на новия орган еднолично ще назначава директорите на дирекции и инспекторите. Това пък води до възможност за еднолично управление, за това се прави и препоръка за създаването на колегиален орган, чиито членове да да имат законово разпределение, правомощия и ресори, а тяхното назначаване, освобождаване иоценка за работата не би трябвало да са пряка функция от волята на председателя.

В същото време новосъздадената антикорупционна комисия ще има разследващи правомощия - оперативно-издирвателна дейност, в която да се използват СРС.

В тази връзка, следва да се мотивира необходимостта от самостоятелна дейност на Комисията по тяхното приложение при условие, че е създадена специализирана агенция – ДАТО, сочат от "Прозрачност без граници". От организацията коментират, че в проекта на закон се разширява кръгът от престъпления, за които могат да бъдат прилагани СРС - не само за установяване на тежки умишлени престъпления. "Запазването на такъв подход, при който се надхвърлят пределите на наказателното правораздаване и защитата на националната сигурност, вероятно ще доведе до колизия с възприетото разбиране по приложението на ЕКПЧ", се казва в становището.

Друг проблемен момент в законопоректа е смесването на кръга лица, които могат да бъдат проверявани. Според текстовете на закона това са лицата, заемащи висши държавни длъжности, но в същото време новият антикорупционен орган ще има правомощия и по закона за отнемане на имущество, който пък не разграничава проверяваните лица спрямо постовете, които заемат. 

Недостатък в новия закон е и идеята за създаването на специална, „извънбюджетна“ сметка. "Подобен прецедент създава стимул за свръх-активност от страна на органа, а от там - и не винаги достатъчно обосновани искания за отнемане. Отговорността за причинени вреди ще бъде в тежест на бюджета. Не може да се подмине и фактът, че регламентация за целите и правилата на разходване на тези средства законодателят не е предвидил", се посочва още в становището.

В петък в първия ден от новия парламентарен сезон ще се проведе обществено обсъждане на законопроекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12001

1

Севтопол

01.09 2017 в 12:32

Голям проблем е това отнемане на имущество, даже то е основният проблем. Ако може някак да се премахне от закона и още по-някак да се обясни на народа... Всички други кусури ще ги преглътнем, те и без това са сложени само да не личи основният.
 
X

Да помогнем на украинските деца!