Крум Зарков: Антикорупционният закон на ГЕРБ няма да проработи

OFFNews 14 август 2017 в 14:32 4214 2

Решихме да изготвим алтернатива на антикорупционния законопроект на правителството, защото предлаганото от ГЕРБ не става. Законът на ГЕРБ не отговаря на първоначално зададената цел, а именно ефективен орган за борба с корупцията.

Това заяви зам.-председателят на „БСП за България” Крум Зарков. Той подчерта, че в закона на ГЕРБ има конфискации, декларации, конфликти на интереси, но почти няма корупция. „Защото корупция е престъпление, а то се бори с методите на наказателното право. В законопроекта на ГЕРБ няма наказателно право. За сметка на това са оплетени всевъзможни процедури. Ще се отнема от едни и същи органи имущество по гражданско-правен ред. Ще се установяват конфликт на интереси по административно-правен ред. Ще се дават становища и ще се проверяват декларации и същият този орган ще контролира и оперативна дейност на агенти или бивши агенти на ДАНС, които трябва да се слеят в него. Това не може да стане, защото най-сигурният начин да не проработи едно нещо е да го направиш невъзможно”, категоричен бе Зарков.

„В законопроекта на ГЕРБ няма необходимите за един ефективен орган за борба с корупция гаранции за неговата независимост. Под благовидното наименование – ще го избира парламента в парламентарна република, всъщност означава, че ще го избира мнозинство. А мнозинството следва да бъде това, което да е подложено най-много на проверка и разследване. Разследването е ключовата разлика между нашия законопроект и този на ГЕРБ", допълни той.

Ние предвиждаме орган, който да може да извършва разследване, реални проверки. Не когато констатира проверки, тепърва да пита някой, за да започне работа, а действително да проверява декларациите на политиците, да гледа за несъответствие в техните имущества. Когато има данни за нередности, да може да извършва разследване и да го води до край”, обясни Крум Зарков. Той добави, че вместо да е разпилян орган или сбор от несъвместими неща, БСП предлага концентрирана агенция, логична структура, която да проверява, както декларации, така и сигнали. Според Зарков, тази Агенция трябва да има най-висока степен на оперативна самостоятелност, за да може да се самосезира, да черпи и проверява информация и сигнали, като е второстепенен въпросът дали те са подписани.

„Агенцията, която ще се базира на основа на това, което съществува в ДАНСу ще извършва работата си самостоятелно, но нейният председател трябва да се назначава от президента на републиката. В Конституцията ни, това е единствената институция, която е изведена над политическите страсти и злободневни борби, и нейният авторитет е единствено достатъчна гаранция затова председателят на Агенцията да работи самостоятелно. Вместо колективен орган, ние предлагаме ясно изразена отговорност на председателя, така че да се знае – кой човек отговаря в първо лице за борбата с корупцията в България”, категоричен бе Крум Зарков. Той обясни, че това не означава, че президентът ще ръководи оперативно Агенцията. По неговите думи са предвидени гаранции председателят на Агенцията да е самостоятелен в работата си и да е защитен от ясно определен мандат, който да не се подновява повече от един път. "По отношение на гаранциите по правата на хората, спрямо работата на Агенцията се състоят от две неща", поясни Зарков. „Първо тя ще може да работи само по определен кръг лица и второ само определен кръг от престъпления, а именно корупция по висшите и средните етажи на властта”, заключи народният представител. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови