Борисов и Радев не са се договаряли за антикорупционния закон

OFFNews Последна промяна на 12 август 2017 в 21:31 4244 0

Борисов и Радев не са се договаряли за антикорупционния закон

Президентът Румен Радев отрече да се е договарял с премиера Бойко Борисов за антикорупционния закон. Пред журналисти във Варна той определи това като слухове.

Има така широко разпространени слухове, че едва ли не има някаква договорка между мен и премиера и че този закон вече е приключен като предложение и той ще бъде приет. Имаме консенсус само за едно, че дирекция "Корупция" трябва да излезе извън опеката на изпълнителната власт. Изобщо не сме обсъждали с премиера и не сме решавали какъв да бъде точно този орган и как да се избира неговото ръководство. Мисля, че този законопроект в този вид е един механичен сбор от нискоефективни до момента структури, няма да реши проблемите с корупционния модел на управление. Както винаги съм твърдял, нужен е нов, единен независим орган, който да затвори цикъла информация - сигнал-разследване-обвинение. Така ще се борим с корупцията, според мен, каза Радев, цитиран от БНТ.

Според държавния глава има необходимост от нов независим орган за борба с корупцията. 

Новият орган трябва да обедини действащите към момента комисия за конфликт на интереси (станала популяра като комисията Златанов, по името на предеседателя ѝ, прочул се с тефтечрето за поръчки, бел. ред.), комисията за отнемане на незаконо придобито имущество, центърът за противодействие на корупцията БОРКОР и звено на Сметната палата. По предложение на президента в новата структура трява да влезе и антикорупционната дирекция на ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови