И Апелативният съд отказа да отстрани Цветан Гунев от БНБ

ОFFNews 23 септември 2014 в 12:59 2668 0

Цветан Гунев

Снимка bnb.bg

Цветан Гунев

Софийският апелатичен съд отказа да отстрани от длъжност подуправителя на БНБ и ръководител на "Банков надзор" Цветан Гунев.

Днес магистратите от САС потвърдиха решението на Софийски градски съд, който също отхвърли искането за отстраняването на Гунев от Централната банка във връзка с аферата "КТБ".

Прокуратурата повдигна обвинение срещу Гунев за престъпление по служба. Съобщението за това изтече по БНР на 18 юни - два дена преди банката на Цветан Василев да бъде затворена и поставена под специален надзор от БНБ заради риск от неплатежоспособност. Източникът на информацията на БНР беше електронно писмо от служител на банката, представил се за Киро Колев. В писмото се посочвало, че Гунев е разследван, защото не бил предприел надзорни мерки за спиране "източването" на банката и за нейното оздравяване. По-късно от БНБ се принудиха да потвърдят за разследването, като уточниха, че Гунев е излязъл в отпуск, за да не препятства проверката.

Прокуратурата поиска и отстраняването на подуправителя на БНБ от длъжност.

Софийският градски съд обаче отказа да го отстрани и отхвърли мотива на държавното обвинение, според който ако Гунев не бъде отстранен, би могъл да повлияе на свидетели. Днес Апелативният съд също отказа да се съобрази с искането на Прокуратурата.

На днешното заседание на САС съдия Николай Младенов е подчертал, че няма доказателства, че Гунев създава пречки при разследването и че би повлиял на свидетели.

Защитата е посочила, че повдигнатото обвинение обхваща период, в който Гунев не е бил подуправител на БНБ.

Самият Гунев заяви пред съда, че не е правил опити и няма намерение да влияе на разследването. Той отказа да коментира кой би искал да го отстрани и изрази задоволство от решението на съда.

Гунев остава в отпуск до приключването на процесуалните действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови