Quantcast

Искров: КТБ ще бъде отворена след политическо решение

OFFNews Последна промяна на 21 септември 2014 в 09:43 13829 25

Снимка БНТ

Иван Искров

"Без политическо решение по въпроса КТБ няма и не може да има отваряне на банката".

Това обяви управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров в интервю пред БНТ.

Единственият все по-теоретичен за нас вариант е сегашните акционери да дойдат и да изсипят една торба пари в размер на 6 милиарда и половина и да ги преведат по сметките на Централната банка, съответно да попълнят капитала след завършване на оценката и ние да отворим банката. Но Вие самите знаете, че и един изключително сериозен акционер с добър имидж, чийто имидж ние се опитваме да пазим, това е Държавният резервен фонд на Султаната на Оман, от самото начало и до назначаване на специалния им консултант EPIC от Виена, те също говорят за държавна помощ. Няма как да мине без решение на правителството, подкрепено със съответните правомощия и решения на Народното събрание, каза Искров.

Управителят на БНБ обясни, че банките обичат тишината и припомни фразата от 90-те години, че банка и муха най-лесно се убиват с вестник:

"Така че, колкото повече се шуми около банките, без значение дали става въпрос за Щатите, за Европа, за Япония или за която и да е друга държава, в това число и България, това се отразява на поведението на техните клиенти, което във никакъв случай не е в полза на икономическия растеж на държавите."

Искров е на мнение, че родните политици са прави, когато казват, че Банковият надзор и Централната банка са независими институции, които отговарят за надзора върху платежни системи, върху банкова система и ред други операции.

"В случая обаче не става дума за Банков надзор, става въпрос за преструктуриране на една изпаднала в тежко състояние търговска банка и нейната по-малка дъщерна банка. Така, като се случи в цяла Западна Европа без изключение, между другото, както се случи в Съединените щати. Няма как да избягат от своята отговорност политиците, тъй като това наистина не е отговорност на Централната банка. Най-отговорно, като управител на Централната банка, и Вашите записи се пазят, предполагам, поне сто години, заявявам, че Корпоративна търговска банка не може да бъде отворена само с усилията на Българска народна банка, не защото Българска народна банка не иска. Това не беше възможно никъде в света. Обръщам Ви внимание, примерно, със затрудненията на няколко банки в Щатите. Тогава Конгресът, въпреки всемогъщият Федерален резерв на САЩ, се наложи да приеме специални решения, специални програми, заедно с администрацията на президента Буш. Обръщам внимание, че почти целият банков сектор на Ирландия изпадна в много тежка ситуация и беше преструктуриран на „добри” и „лоши” банки. Отново, Централната банка играеше техническа роля, но парламентът и правителствата извършиха съответните законодателни решения. Обръщам внимание, че това се случи и в ред добре развити страни. 2/3 от банките на Обединеното кралство Великобритания все още са национализирани също с решение на парламента и правителството, а не на Bank of England. Същото се случи с много силни имена в банковата история на Европа. Спомняте ли си Fortis Bank в Бенелюкс, най-голямата банка във Франция и Белгия – Dexia – също разделени на „добри” и „лоши” банки. Това се случи със законодателна инициатива, тъй като в противен случай няма как да се процедира. В най-голямата страна в Европа, най-големият ипотечен кредитор Хипо Риал Естейт, спомняте ли си, че най-големите им банки Bayerische Landesbank си продаде банката в България МКБ „Юнионбанк” не за друго, а защото беше спасена от немското правителство и трябваше да връща пари?"

Много от процесите се забавиха по независещи от нас причини. Например, Вие знаете, че така с подкрепата на парламентарно представените сили в 42-рото Народно събрание ние и правителството разработихме различни варианти за отваряне под някаква форма на КТБ. Първоначално идеята беше да се одържави, за да може много бързо да се отвори, но след като видяхме, че има изключително висока несигурност по отношение на активите на КТБ след 10-дневната проверка на одиторите, тогава предложихме добре известния на Запад вариант – разделяне на „добра” и „лоша” банка. Така че всички вложители и клиенти, без изключение – подчертавам, да имат достъп до своите сметки от 21 юли, само месец след като се случи специалния надзор. Така или иначе, по независещи от нас причини, отново, колкото и да не им харесва на политиците да го казвам – винаги ще го казвам това нещо от тук нататък – не намерихме политическа подкрепа, за да се случи това нещо и Вие знаете, че след заседанието при Президента на 14 юли самият той съобщи, че няма единодушие и БНБ ще си продължи по досега стриктно действащия закон, каза управителят на БНБ.

Искров обаче обясни, че не иска да дава оценки кой е виновен и кой не е за ситуацията около КТБ.

"Аз знам какво е правил Иван Искров и какво е правил Управителният съвет на Централната банка, какви решения сме предлагали и знам кой какви решения подкрепи или не подкрепи. А иначе, не бих желал да влизам във ролята на обвинител или пък да изказвам някакви благодарности. Това, което искам да кажа е, че без политическо решение по въпроса КТБ няма и не може да има отваряне на банката"

Управителят на БНБ отхвърли и информацията, която се разпространява в социалните мрежи за негови лични взаимоотношения с КТБ.

"Искам пак да заявя, че никога не съм имал взаимоотношения с Корпоративна търговска банка или с нейната дъщерна Търговска банка "Виктория", нито съм държал депозити", заявява Искров.

Искров отхвърли и обвиненията на Цветан Василев, че е бил марионетка с думите: "никога не съм бил лична марионетка, всичките ми действия са публични и са подчинени на закона."

БНБ никога не се лутала в търсенето на решение. Отново казвам – БНБ от самото начало, в консултация с Европейската комисия и правителството на Република България по това време предложи вариант на решение. След като политиците не намериха в остра предизборна конфронтация тогава желание да подкрепят такова предложение, ние продължихме по реда, който стриктно е описан в Закона за кредитните институции. Ние не можем да надскачаме закона. Не можем да правим нещо различно от това, което е записано в закона. То е това, което се прави от квесторите. Защо се забавихте (тъй като това са упреците, нали)? Ами забавиха се квесторите по независещи от тях причини. Нима забравихте, че ние... защото нашето прессъобщение все още седи на интернет страницата ни от 11-ти, на български и на английски, и се чете от цял свят, 11 юли... Ние, когато обявихме резултатите от междинния одит, проверката на активите и пасивите, изрично казахме, че одиторите не можаха да си свършат работата поради липса или непълна информация по кредитния портфейл в размер на 3.5 млрд. лв., над 60% от кредитния портфейл!- каза управителят на БНБ.

Квесторите бяха изправени пред ситуация да търсят допълнителен човешки ресурс, включително и правен, и през целия август да се опитат да възстановят липсващата част от кредитния портфейл, която да може да бъде оценена от одиторите и до 20 октомври, следващия месец, да имаме крайната одитна оценка. Това са реалните факти и не знам защо така наречените „експерти”, аз ги слагам в кавички, обикалящи сутрешните студия и даващи интервюта, винаги ги забравят, заяви той.

На въпрос вярно ли е, че много голям процент от кредитния портфейл, близо 90% от кредитополучателите на КТБ, са свързани лица, Иван Искров каза:

"Ами аз не искам да влизам в конкретни цифри, тъй като докладът, ето го пред мен, той е публичен. Така че Вашите зрители биха могли да влязат и да го прочетат целия в интернет страницата. Разбира се, изчистен е от онази информация, която представлява банкова тайна – отделни фирми, лица и т.н. Но така или иначе това, което те са написали, говори за такива явления в Корпоративна търговска банка. И съответно те не са случайни хора, те са добри професионалисти и си носят отговорност за това, което са написали."

Българската народна банка и нейният управител, в частност, винаги от първия ден е считала, че голяма системна банка като Корпоративна търговска банка, с толкова много клиенти, чиито пари са блокирани, трябва по най-бързия начин да бъде оздравена. Не случайно работихме и съботи, и недели в продължение на цял месец. Имахме припаднали момичета на компютрите. Не случайно Вашите колеги от другите медии снимаха влизащи и излизащи тук банкери, народни представители, други експерти и в съботни и неделни дни около централната сграда. Така или иначе това не се случи. Дали ще се случи, това също не зависи от Централната банка, а зависи от разговорите между заявилите желанието си за оздравяване акционери, представлявани от EPIC, и българското финансово министерство. Съответно, зависи дали ще се получи парламентарна подкрепа за евентуално положително становище на българското правителство. Ако те не получат такава подкрепа, очевидно е, че не Централната банка може да взима решение как да се разпорежда с парите на данъкоплатците. Разбира се, това е възможно решение и е добро решение за всички вложители. Във всички случаи, използвам Вашето интервю, за да кажа отново – не трябва да има никакво притеснение между застрахованите вложители. Може да се забавиха нещата по независещи от нас и от Фонда за гарантиране на влоговете причини, но те са гарантирани и те ще получат своите пари. Но дори в този случай да се стигне до отнемане на лиценз и изплащане на гарантираните депозити, което винаги сме считали, че е най-лошият вариант, но пак казвам – не зависи от Централната банка, отново ще има намеса и произнасяне на политическите сили, които ще влязат в 43-тото Народно събрание. Защо? Защото всички ние знаем, че в крайна сметка това е ангажимент на държавата и държавата ще допълни тези 1 млрд. и половина, които са необходими над събраните вноски във Фонда, за да се изплатят всички гарантирани депозити. Така че хората трябва да бъдат спокойни, каза Искров.

Той каза още, че не е приятно, когато пред БНБ има протестиращи:

"Не е приятно, не е честно, тъй като този, той си знае името, който ги организира, ги води на неправилното място. Не пред Централната банка трябва да протестират, а трябва да протестират пред сградите на тези, които доведоха до тези събития, тези, които попречиха банката бързо да бъде отворена. А, че е неприятно, неприятно е, разбира се"

Това, което казва сега действащият закон, е, че при отнемане на лиценз Фондът за гарантиране на влоговете в 20-дневен срок трябва да избере банка, чрез която да изплати всички гарантирани депозити до 196 хил. лв. Сега, тук използвам случая, между другото, тъй като има много недобронамерени „експерти”, включително и някои експертни съвети, които се появиха и които твърдят, че имало много инструменти и БНБ не си вършела работата и можела да отвори банката, използвам случая да кажа, че едни от инструментите, за които говорят, например, замяна на негарантираната част над 196 хил. лв. с някакви акции или финансови инструменти и т.н., това е невъзможно по сегашното действащо законодателство. Ако те считат, че това може да се случи, би трябвало да напишат писмо до управителя и аз ще го направя веднага публично и да кажат така: „Господин управител, не сте прав, на основание член еди-кой си и от еди-кой си закон бихте могли да замените депозита на г-н Вежди Рашидов с акции”. Това е невъзможно да бъде извършено от Българска народна банка, както е невъзможно Българска народна банка да предостави ликвидност, с която да отвори тази банка. Това също е една, и от незнание, пък ако щете и умишлена лъжа, която се разпространява, примерно, за да идват хората пред БНБ, а да не ходят на друго място - каза управителят на БНБ.

"Що се касае до поста на управител, това дали ще си подам оставката или не е личен въпрос, който зависи от мен, и аз винаги съм казвал, че зная да нося отговорност и ако преценя, че не искам да нося отговорност, да бъда по-спокоен, да не нося отговорност към обществото, ще Ви информирам всички Вас чрез мотивирано писмо. Що се касае до, бих казал, изцепките на някои кандидат-депутати, заканващи се на управителя, че ще го сменят, бих искал да им кажа, че тези неща са много ясно уредени в Закона за Българска народна банка. Препоръчвам им да го прочетат и нещо повече, да прочетат и седящия над него закон, това е Законът за функциониране. Казва се Treaty on the Functioning of the European Union. Да го прочетат и да видят там как се освобождава управител и какви са последствията. Това е въпрос, който към момента не искам да дискутирам. По-скоро искам да съсредоточим всички свои усилия и аз декларирам, че ще бъда тук до решаване на въпроса КТБ, тъй като искам да се намери най-доброто решение, и аз, и моите заместници, и другите членове на Управителния съвет, и директорите, които работят тук ежедневно и ежечасно, да се намери най-доброто решение за групата КТБ и нейните клиенти." - коментира Искров.

КТБ е изолиран случай. Казвам го за десети път поне. Банковият сектор с изключение на юни, когато между 20-ти и 29-ти беше абсолютно изкуствено създадено напрежение, за което допринесоха много и медиите, и политиците, между другото, с техните непремерени изказвания. Спомняте си нашето изявление всички медии и политически фактори да се въздържат от изявления, подчерта той.

Ювелирите на операцията срещу КТБ "ги виждаме почти всеки ден в сутрешните студия и някои от тях – във вестниците, но не бих желал да влизам в конкретика, още повече, че главният прокурор винаги разполага с методите на дознанието, на досъдебното производство, така че той има повече информация и нямам причина да се съмнявам в това, което е казал. Вероятно ще излязат интересни неща по-нататък", каза управителят на БНБ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.09 2014 в 09:56

За “Илиян-чооо- ей, тъпчо, ЧЕТИ БЕ! Не блей като последен тъпунгер?!?
Цитат: “Разследването срещу подуправителя на БНБ Цветан Гунев е резултат от проверката на прокуратурата по сигнала на "Протестна мрежа" от 25 февр14” (подписан от Хр. Иванов, сега награден като служебен правосъден министър). http://www.legalworld.bg/37010.podupravitel-na-bnb-e-obvinen-v-prestyplenie-po-slujba-zaradi-ktb.html
“Гунев е с отнет достъп до класифицирана информация, което автоматично означава, че той не може да бъде повече подуправител на БНБ. Но той все още заема длъжността, на която е назначен. …. в БНБ цари тягостна атмосфера и всички служители са в състояние на паника и смут. Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява. Управителят на БНБ Иван Искров не само, че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвиненият и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазване на това в тайна.”
А за шашмите в МВР/прокуратура и как се отнеза достъп – питай ченгетата и прокурорчетата, може пък като видят какъв тъпунгер си – да те светнат как става....

21.09 2014 в 21:43

Господин "Мъкааа..", абе къде е Бисеров?!? Защо Искров беше на екскурзия в Анталия?!? От къде си толкова "посветен" и знаеш, че на подуправителя на БНБ му е бил отнет допуска(от ДАНС) за класифицирана информация?!? Ти да не си от Догановите мекерета, които "всичко знаят"(защото, сте навсякъде и във всичко в България), но казват само каквото и както им "изнася"?!? Или по-точно, както им заръчва Пеевски/Доган/Ердоган?!?

21.09 2014 в 17:45

За “Чесъни, Мечоци и т.н“, - тъй, хубаво! Значи четох ли, чух ли, но някой искаше образователен ценз за избиратели, т.е. тези, които избират ПОЛИТИЦИ да са ОБРАЗОВАНИ с поне основно образование, което е задължително/ Конституция.
Коректно е тук като се напъват да пишат по банково дело, ДА СЕ ОГРАМОТЯТ – има дебели книги, има закони, има университети – напъват се и тогава дрънкат!
ТАКА, а как да постъпим тук с мекеретата, които коментират БАНКОВО дело по схемата: тъп съм, не разбирам от банково дело, ама имам клавиатура и интернет?!
Тези нахалници що да ги правим, че само тролят, тролят ли тролят,
Т.е. видяла жабата, че подковават вола, и тя ... . Тези юнаци запълват с лакърдийки и отклоняват вниманието от ЯВНАТА и Ясна схема/ЗАГОВОР с/у банките в БГ (това не значи, че защитавам банките) с ЦЕЛ ПРЕДИЗВИКВАНЕ НА ФИНКОЛАПС ала1997, и идват БГСпасителите, лигите им течаха за власт.
Иначе, която и банка да вземете, ситуацията е една и съща, напр. що не питате Уникредит защо периодично отлага събиране на вземания по кредити на Прокопиев, или що не питате Уникредит защо плаща реклами в медии, или пък реклами на Париба). Да не би това да го отнесем за престъпление а?!?
Та, тъй .....
А за власта днес, може да прочетете аферата МО и Шаламанов, може да ви светне дали това е политика или не,
аз от политика НЕ разбирам!!! Категорично!!!!
ДОПЪЛВАМ:
- Иван Искров НЕ е организирал БАНКОВА паника “КТБ” на 13 юни!
- Цв. Василев НЕ е организирал Банкова Паника “КТБ” на 13 юни! Напротив - 13-20 юни от КТБ са изтеглени гл. електронно 1.3млрд ЛИКВИДЕН ресурс (отишли 860млн Булбанк, 250млн Пощенска, Париба, Алфа, т.н. все НЕбългарски банки), По доклад/квестори в КТБ са останали още 500 млн бързоликвид активи, които се харчат за квестори, одитори издръжка, т.н.

21.09 2014 в 17:12

мъка, пиян си. Спри да се излагаш

21.09 2014 в 17:06

За “Мечок69”, тъп си мойто момче, в кратунЯ няма никой, само дрънканици, и боклучарски смехорийки... Видяла жабата че подковават воля, та Мечока тръгнал от банково дело да разбира, уха, eй тъй решил тъпака, че като хване клавиатурата, все нещо ще сътвори по банково дело,
да де, ама си тъпчо мойто момче
аман от тъпи боклуци!!!!!

21.09 2014 в 16:46

Ей, тъпак "мъъъъченик",
тъкмо успя да влезеш в анал(ите) на този форум с сравнително добра теза, базираща се на факти и...
... иведнага се насра "полититически".

Хахахахахахахахахахахахахахаха

Дори Костов се насира с "молив предварително", както ти се изразяваш.
А идеята ти НЕПРЕМЕННО да има някой натопен и той да е ИМЕННО този, когото ти си нарочил, е меко казано смешна.

Ххахахахахахахахаха
Ай стига смях, че хората, дет не могат да си вземат заплатите заради тъпата банка, спокойно ще се снабдят с по една тояга....

21.09 2014 в 16:33

За “Мечоци, Попови, Илияни, Чеасъни и т.н.”
Освен да напиша: “Господи да се свети името ти, ПРИБЕРИ СИ ВЕРЕСИИТЕ като тези дрънкала !!! кланям ти се Господи, прибери си вересиите ...”
Схемата “банка се оправя само с вложителите” е схема към времето на Голямата депресия 1929г. Само че Рузвелт по време на Голямата депресия приема Закон за гарантиране влоговете в банките. Т.е. разбира, че ефтинджос схемата банка се оправя сама – НЕ РАБОТИ! И забранява дейност на инвестиционните банки на капиталовите пазари. Което след импийчмънт и съответно “Люински” Клинтън с голям зор/несъгласие отменя. В БГ м. януари 1931 г. е обнародван Закон за защита на влоговете в търговските банки... значи още 1931г. и в БГ да сеферясали!?!?
Случайно нещо да просветва в кратунЯ на дрънкащите тук...
Нещо от рода, че банковата дейност не е дрънканици, а се осъществява с молив и изчисления. И С РЕГУЛИРАНЕ от закони, от формули, от сметки, и пак сметки!
Напр. нещо да ви говори Базел 1, Базел2 , че и Базел3?!?!?!?
Второ – не плюйте Иван Искров. Защото като отнемат допуска на подуправителя Банков надзор от ДАНС, да отгатнем ли по чия заръка а????, или е случайно а?!?
и Иван Искров е изпаднал в потрес (а и целия управсъветБНБ), откъде да знае човека “къде е заверата”, т.е. къде е заровено кучето?!?!?
Всичко о о о о е изчислено бе хора, от БГ спасителите е изчислено,
Изчислено, планирано в завера още есента 2013, и стартирало на 25февр със Сигнал протестъри до Главпрокурор, подписан от Хр. Иванов, сега правосъден
не проумяхте ли в тъпите кратуНЯ?!?!?

21.09 2014 в 15:56

При всички положения това недоразумение Искров трябва да се маха.... Фактът че има нередовни кредити в ктб е достатъчен за подаване на оставка! Но нещо не разбирам...защо никой не пита къде са парите....? Да се самосезира ония мухльо гл прокурор и да търси фирмите лицата.. И да изземе всички активи стоящи зад тези кредити... Защото съм убеден че повечето пари са точно за активи купени чрез офшорки.. Но както доказаха в Кипър... Всичко може да се открие... Щом на руснаците им откриха кеша в офшорките за да им го таксуват значи и тук може!.
Ония гнусляр Пеевски с ментора си Доган ..Ще фалират държавата за да се оправят след като кеша не потече от южен поток...!

21.09 2014 в 15:30

Мъкаа, ако Василев беше невинен, след атаката на прокуратурата щеше да обяви за изискуеми вземанията, да ср разплати, да сатвори и толкоз.
Да ама не. Вземанията му са несъбираеми. Тва е проблема.
N пъти ти казах кой е фундаменталния проблем. Ай сега ти ми кажи какво си разбрал?