Цветан Василев: „Центърът" за управление на държавата разпространява басни за КТБ

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2014 в 10:49 17103 25

Цветан Василев
Цветан Василев

В продължение на повече от три месеца немалко медии ме атакуваха по начин, какъвто не съм си представял и в най-песимистичните си очаквания. По мой адрес бяха тиражирани обидни квалификации и небивалици, някои от които подсказващи определени болестни състояния на техните автори.

Това се казва в ново писмо на банкера Цветан Василев, изпратено до медиите. В него той опровергава три "мита", които са създадени около него и Корпоративна търговска банка (КТБ).

Мит номер едно: Василев открадна парите и избяга

По думите му атаката срещу банката е започнала с "откровено пошъл и треторазряден холивудски сюжет”, сътворен от местни сценаристи.

"Според тях уж съм "поръчал" Делян Пеевски на трима нищо неподозиращи и невинни хора. По това време бях в командировка и след като разбрах, че целта на сценаристите е да бъда публично задържан, реших, че е по-добре да остана в чужбина, докато се изясни това очевидно недоразумение. Заявявам най-отговорно, че през онази черна седмица, бидейки във Виена, поддържах постоянен контакт както с изпълнителните директори на банката, така и с Управителя на БНБ”, твърди Цветан Василев.

"След като видях очевидното нежелание на централната банка да заеме адекватна позиция, взех решение да поискаме специален надзор от БНБ. Не съм се крил. В публичното пространство бе пусната нескопосаната история за изнесени чували, надлежно съчинена на една улица с име на латиноамериканска столица. За мое учудване тази нелепост бе преповторена дори от Иван Искров и оформена като сигнал до прокуратурата”, заявява Василев.

Банкерът обяснява, че умишлено е останал скрит фактът, че за периода 2011 - 2013 година -  периодът, за който еобвинен, че е подстрекавал свои колеги да присвояват в негова полза повече от 200 млн., банката е капитализирана с 500 милиона чрез пряко увеличение на капитала, капитализация на годишната печалба и предоставяне на подчинен срочен дълг.

"Вместо тази информация, в публичното пространство бе пусната нескопосаната история за изнесени чували, надлежно съчинена на една улица с име на латиноамериканска столица. За мое учудване тази нелепост бе преповторена дори от Иван Искров още по-абсурдно - оформена като сигнал до Прокуратурата от 11.07.2014 г. В друга ситуация дори не бих коментирал подобна история, защото тя е обидна за което и да е общество, камо ли за такова, което е част от европейското семейство.

В същото време в банката по различни сметки на фирми, пряко и непряко приписвани ми, останаха над 220 млн. евро. Но и това по мистериозен начин бе скрито от вниманието на всички. Очевидно, защото бе неудобен факт. Надявам се обаче, че наближава моментът, когато тези неща ще бъдат разгледани, анализирани и оценени от съответните институции", обяснява Василев.

Мит номер две: Василев се крие

След като банката беше поставена под особен надзор, започнах активна работа по търсенето на начини за нейното възстановяване. Защото твърдо вярвах и продължавам да вярвам в начина, по който е управлявана, в правилността на приетата стратегия и в качеството на нейните активи. Знам, че сега ще започнат спорове по тази тема, но нека да не забравяме, че стойността на активите и концепцията за тяхното управление са различни при работеща и неработеща банка. А причината за сегашното състояние на банката и на финансираните активи е бруталната атака от страна на някои институции под умилителния поглед на БНБ и на тогавашното правителство. И дори при тази арогантност, с която беше атакувана КТБ, тя издържа цяла седмица, което малко банки в света могат да сторят, обяснява още банкерът.

По думите му точно тогава Централната банка е отсъствала, независимо от опитите му да убеди ръководството ѝ да се намеси.

"Вялата декларация от 18 юни беше закъсняла и бе повече опит за измиване на гузната съвест на Иван Искров, който в прав текст ми заяви, че нямало "да тръгне срещу прокуратурата". В тази връзка мнението на подуправителя Димитър Костов, когото уважавам за професионализма, от 19 септември ми звучи повече оправдателно, отколкото убедително", пише в писмото.

"За да подкрепя тезата си, че срещу банката бе организиран погром с участието на държавни институции и техни представители, ще подчертая, че разполагам с неопровержими доказателства за манипулиране и изнудване на клиенти с цел изтегляне на техните средства, създаване на изкуствена паника, координирано изтегляне на средства на държавни фирми и други подобни. При това с широката подкрепа на услужливите медии, странно обединили се срещу посочения с пръст общ враг.

Без никакво съмнение целта беше фалиране на банката на всяка цена и придобиване на някои от апетитните активи на безценица от организаторите на погрома. Става дума за активи, които решително бях отказал да "предоставя" месец преди това, за да запазя жизнеспособността на банката и сигурността на вложителите. Това винаги е било приоритет за мен!

Повтарям още веднъж: при това организирано насилие, банката устоя цяла седмица. За сравнение ще спомена, че дори в по-лека ситуация друга банка бе на ръба на краха само за ден. Само че в посочения случай „центърът" за управление на държавата веднага включи защитните механизми и положението бе овладяно. На КТБ обаче подобно решение бе отказано. Сами преценете за какви стандарти става въпрос.

Точно затова реших да се боря докрай: заради моята и на моите колеги истина и най-вече заради тези, които ни довериха парите си! Ще направя всичко, което е по силите ми да възстановим банката и Ви давам дума, че ще съдя докрай виновните за грозната война срещу КТБ. Всички присъдени обезщетения ще вложа във фонд със специални цели!

И понеже възстановяването на банката се превърна в мисия на живота ми, така както преди това беше нейното развитие, реших, че то няма как да бъде осъществено от ареста, който ми бяха предвидили уж мастити прокурори и следователи, на база на измисленото от тях обвинение. Това е единствената причина все още да не съм в България.

Вече знам, че постъпих правилно! Убеден съм, че ще доведа започнатото докрай, защото това е моят кръст. Може тези думи да Ви се струват прекалено силни, но са искрени. Няма да занимавам никого с това, което съм преживял през тези месеци. При дискутирането на модела за преструктуриране на банката Ви уверявам, че последният интерес, който защитавах, беше моя личен интерес! И това може много лесно да бъде проверено!", продължава Василев.

Мит номер три: Банката е пирамида

Тази басня упорито се разпространява от „центъра" за управление на държавата, подкрепян активно от бизнесмена Иво Прокопиев. Самият факт, че тези кръгове се обединиха около толкова абсурдно твърдение, говори за нисък интелектуален потенциал. Странно е, но основните им доводи се градят на нескопосаните тези на едно недостойно създание, чиито услуги те си осигуриха по един или друг начин. Странно и страшно е, че и управителят на БНБ Иван Искров се включи в този фалшив хор, ползвайки същите доводи. При цялото ми неуважение към този човек заради неговото безгръбначие, той е добър специалист. Където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове, казва великият Леонардо да Винчи.

Заявявам най-отговорно, че банката е финансирала балансирано и отговорно в основните сектори на индустрията, и преди всичко в отраслите, гарантиращи устойчивото развитие на икономиката на страната. И това беше констатирано и от експертите на международна одиторска компания, които няма как да бъдат заподозрени, че работят в моя полза.

Независимо от известните недостатъци на кредитния портфейл на банката, нейните активи обезпечават насрещните й ангажименти. Стоя зад тази позиция. Разбира се, при условие, че имаме нормално и професионално развитие на финансираните от банката проекти. Нещо, което очевидно не е по вкуса на онези, които искаха смъртна присъда за КТБ през юни и юли. Няма как да не спомена и квесторите, част от които усърдно се стараят да „докажат" тезите на обвинението. Разбира се, защото така им е наредено.

Сравнението на банката с пирамида е просто доказателство, че определени хора и кръгове се опитват да манипулират общественото мнение за някакви свои нечистоплътни цели.

Не бих искал да влизам в повече подробности сега, защото част от тезите ще бъдат застъпени и от защитата, както и в предложението за преструктуриране на банката.

Накрая искам да подчертая още веднъж, че независимо от огромното ми разочарование, което изпитах от отношението към мен от представителите на държавните институции, някои медии и политици, аз ще направя всичко по силите си за спасяването на банката. Заради вложителите и достойните служители, които в момента са подложени на унижения и изпитание!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.09 2014 в 09:36

За всякакви глупаци и наивници като “Чесъни”, “Georgieva”, “мамма” и т.н.
ПОЧВАЙТЕ да рИвете като данъкоплатци, рИвете де!!!!
ПРЕПОРЪКА за мислещи – не се отклонявайте по лакърдийки “чували с пари”, вложители с над 100000евро, кредити на шофьори и охранители, свързани лица, кой казал за чувалите дали Искров или друг, ВСИЧКО е да ви извозят и прилъжат!
Че и да оздравят и да фалират КТБ – все данъкоплатците ще платят загубите/вредите на КТБ, причинени от Банковата ПАНИКА, организирана от Главпрокурор, МВРПикчърс, при съучастие на протестъри (Сигнал от 25 февр, отнемане достъпа на Гунев до класифицирана инфо http://www.legalworld.bg/37010.podupravitel-na-bnb-e-obvinen-v-prestyplenie-po-slujba-zaradi-ktb.html ) И цялата поредица точно и перфидно организирани действия с/у КТБ от м. февруари до 22 юни 2014 г., вкл. Стойнев, министър на икономиката, Чобанов, министър на финансите, и най-вече БНБ.
В резултат на банковата паника 13-20 юни са изтеглени КТБ гл.електронно 1.3 млрд, отишли в НЕбългарски банки. Тук не влизат изтеглените по нареждане на Стойнев още 700 млн лв преди 10 юни14, също отделно са доклад/квестори още 500млн бързоликвидни активи в КТБ, сега вече изхарчени – квестори, одитори, издръжка!
Който мисли, че Ц. Василев и акционерите ще се предадат и няма да осъдят БГдържавата, направо се лъже. Щетата е огромна, сриване чрез мафиотско планирани действия на работеща банка с пълен лиценз за банкова дейност, и за тази огромна щета на КТБ и акционерите ще плати държаватаБГ, дали БГ съд или Страсбург, все едно!.
Толкоз, почвайте данъкоплатци да рИвете!
.

23.09 2014 в 23:11

Понеже не разбирам от банки смятам да се приемам като най-достоверно мнението на Стив Ханке. А от писмото на Василев прозират две неща: че си вярва колко е благороден, умен и талантлив банкер и че наистина са финансирани проекти на свързани фирми с увереността, че те ще са печеливши и всичко ще е цветя и рози. Да, ама не. Иначе нямаше да има нужда от банкови закони. Просто всеки собственик щеше си моделира банка според собствените си представи.

23.09 2014 в 20:37

Мдаааа, става все по интересно, от държавни институции само шменти-капели...
Добре, хайде сИга да прочетем - "Никоя от двете банки не е депозирала искане за предоставяне на ликвидна помощ от БНБ. Такава и не би била възможна, тъй като банките не са разполагали с изискваните от чл. 33 от Закона за БНБ обезпечения."
Значи ПИБ не е искала подкрепа по чл. 33/ЗБНБ, Но на ПИБ е оказана подкрепа в размер на 1.3 млрд лв,
кой оказа на ПИБ тази подкрепа, а де?!?!
Поназнайваме НЕЩИЧКО, АМА ЗАСЕГА ЩЕ СИ ТРАЕМ!!!
Ке чЕкаме следваща нескопосана лакърдийка от Искров

23.09 2014 в 20:26

ДО "Мъкаааа, мъка 22": Прочете ли ясно последното съобщение на БНБ. Ето ти и линк към него http://bnb.bg/PressOffice/POPressReleases/POPRDate/PR_20140923_BG
Да ти го цитирам: "Никоя от двете банки (КТБ и ТБ Виктория) не е депозирала искане за предоставяне на ликвидна помощ от БНБ." Това което се случи е, че Цветан Василев взе парите на хората и избяга, а чак след това ръководството на КТБ САМО поиска от БНБ банката да бъде поставена под специален надзор. Та, не мога да разбера как и кого ще съди този човек?!

23.09 2014 в 19:45

За “Mamma21” . тъй, да те светна, че като чета написаното разбирам, че си един непросветен боклук! А и не четеш, що да се мъчиш, де?!?!?
Милион пъти ти се написа – има Закон за отговорността на държавата за вреди ... По тоз закон всички акционери ще осъдят БГ, ако не успеят в БГсъд, ще осъдят БГ в Страсбург... По тоз закон ОТГОВОРНА Е ДЪРЖАВАТА БГ, Толкоз!
Сума и циганета, бити от МВР-то осъдиха БГ, та акционерите на КТБ ли няма да осъдят бГ. Та с цялата ювелирната акция на Главпрокурор и МВРПикчърс плюс отказ на БНБ за ликвидна подкрепа по чл.33/ЗБНБ (а е длъжна БНБ при банкова паника, както направи с ПИБ), плюс затворена банка КТБ от 22юни, (още щета) СЧИТАЙ ДЕЛОТО ОДМА ЗА СПЕЧЕЛЕНО, за крупна сума. А плащането ще е от данъкоплатците. Както държавата плаща на битото от МВР цигане, както напр. плати на Цонев и т.н.
Затуй не се пъчи с ала-бала въпроси към Василев, ами като данъкоплатец, който вече е пр ...бан, почвай да рИвеш... почвай да рИвеш, не се ослушвай! И не пиши гръмки въпроси, почвай да рИвеш!

23.09 2014 в 17:18

Поименно, Василев, поименно! Кой точно ще съдите? Стига с тези недомлъвки. Като ще съдите някой, трябва да му знаете името или просто си говорите така, за да отклонявате вниманието. Между другото не трябва ли да си дойдете в България, за да заведете това дело.
Пфф, нямам думи, само в България може да се случи това, престъпник да съди тези, които са го разкрили, a не да лежи в затвора.

23.09 2014 в 17:00

Мъкаааа, мъка, прав си! Нещо повече, преди два месеца някъде след организирания погром над КТБ на "първо четене" мина един законопроект за актуализация на Бюджета. За второто четене обаче едни другари не се явиха и номерът не мина. Защо казвам номерът - около общите приказки по актуализацията, паралелно вървеше и решение за вземане на 3,5 млрд нов държавен дълг за "оздравяване на банковата система", както и за здравната каса за парлама.
Основната задача беше да се покрият загубите на едни политически бандити, които бяха ограбени от други политически бандити. "Мъдрият народ" така и не се усети каква балтия му бяха приготвили. Медиите мълчаха на висок глас. Е, размина се. Ама само за малко.
Днес все по-ясно се вижда, че няма печеливш ход за КТБ и "мъдрият народ" пак ще е прееб..., опс, от страната на булката.

23.09 2014 в 16:53

Мъкаа, анализираш избирателно само някои симптоми, не и причините. Правите ли разлика между причина и следствие?

23.09 2014 в 16:45

За “donmikele” – мдааа, опитвам се да съсредоточа размисъла и внимание в/у Главното – варианти –оздравяване-фалит, и тъй като в двата варианта данъкоплатците плащат, да напиша с думи прости, че “АНЪКОПЛАТЦИТЕ – плащат”, и да почват да рИват!
ЗАВЕРАТА “КТБ” е изключителна, тя е заимствана от т.нар. банкова криза 1997 г. и идването на Костов на власт. На БГСпасителите лигите им течаха за власт! Заверата е изработена перфидно – първо, Сигнал 25февр протестъри, после отнемане допуска на Гунев/Банковнадзор, разследване, и управсъвета на БНБ почва да се озърта, разбира се в медии текат ЛАКЪРДИЙКИ – “КТБ, чували с пари, Банковнадзор, ох, и т.н.”
ЕТО тук дали го има Искров или не – не знам. Не знам защо Искров и управсъветБНБ отказва 13-20 юни Банкова ПаникаКТБ ЛИКВИДНА подкрепа по чл. 33/ЗБНБ. При наличие доклад/квестори бързоликвиден ресурс 500 млн КТБ, защо БНБ отказва. А на 22 юни (понеделник) Искров тегли 59млн и затваря КТБ. Ако БНБ бе дала още 500 млн на КТБ – ЗАВЕРАТА щеше да се продъни, но.... Само Искров си знае. После следва БАНКОВА ПАНИКА ПИБ, но Орешарски лети в Брюксел, иска 3.3. млд, дават на ПИБ 1.3 млд подкрепа, и така ПИБ се спасява.
Но истината е че пряко Искров НЕ е организирал БАНКОВАТА паника КТБ.
За “изтеглянето на държавните пари непосредствено преди ...” Напълно си прав, че са теглени ... това бе част от схемата Протестъри 2013 г. на протестърите им го внушаваха Галя и ИвоПрокопиеви, РоскоПлювню и т.н., вероятно и всички конкуренти-банки (за тях е от явно по явно, ниски лихви по влогове значи ОГРОМНА ПЕЧАЛБА за банките).
Само че в доклад/квестори е видно, че държавните пари към 13 юни са 7 % от целия привлечен ресурс в КТБ. (Ей тук на тъпунгерите да се разясни разликата м/у КАПИТАЛ и КАПИТАЛОВА ДУПКА, и ПРИВЛЕЧЕН РЕСУРС и ликвиден ресурс!)
Има и друга посока на разсъждение – изтеглянето на този привлечен ресурс от КТБ (държавните пари) плюс изтеглянето главно електронно на 1.3 млрд от 13-20 юни от КТБ (отишли Булбанк, Пощенска и т.н.) плюс изхарчения при затворена от БНБ КТБ още 500 млн бързоликвидни активи – това Е ОГРОМЕН ресурс, които е бил привлечен от КТБ по закон, КТБ както и другите банки в разките на закона е създавала ресурс (напр.тези дни е реклама на Райфайзен – кани вложители и предлага томбола 1000лв)
А ТОЗИ РЕСУРС в КТБ вече го няма... с помощта на Главпрокурор –Банкова паника, и с помощта на БНБ – КТБ е източена...
Та сега остава – оздравяване или фалит на КТБ
И в двата случая ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ – плащат ЯКО, да почват да рИват!


23.09 2014 в 16:24

Поименно, Василев, поименно! Кой точно ще съдите? Стига с тези недомлъвки. Като ще съдите някой, трябва да му знаете името или просто си говорите така, за да отклонявате вниманието. Между другото не трябва ли да си дойдете в България, за да заведете това дело.
Ццц, нямам думи - само в България може да се случи това - престъпник да съди тези, които са го разкрили, a не да лежи в затвора.