Христо Иванов: Страх ме е от екстремисти като Възраждане

Според съпредседателя на ДБ решението за помощ за Украйна е "едно нищо", а коалицията не е успяла да произведе лидерство

OFFNews 05 май 2022 в 18:20 5711 2

"Да, страх ме е, от това, че екстремисти като "Възраждане", които с чудовищно наслаждение експлоатират страховете на хората, могат да превърнат една кампания в огромен обществен пожар."

С тези думи председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов отговори на въпрос на Цветанка Ризова какво ги държи във властта. 

"Коалицията достигна своя концептуален таван, но не можем да отидем към избори и правителството да бъде свалено", допълни той.

Иванов каза, че ситуацията в коалицията в момента е "изключително сложна". Той допълни, че още при формирането на коалицията се е знаело, че тя няма да оцелее цял мандат. Лично той прогнозирал, че тя ще издържи най-много до местните избори. Според него обаче сега не е моментът за нови избори, които биха хвърлили страната в нова политическа криза.

Той обаче заяви, че вътрешното неразбирателство между четирите партии е довело до това "коалицията да решава кризите, които сама е създала, чрез нови кризи".

"Ние сме подменили, в коалицията, процеса на взeмане на политически решения в отговор на някакви процеси, с това единствено и само да се занимаваме с решаване на кризи, които сами сме създали. Решенията, които предлагаме, са нови кризи."

Иванов съобщи, че трите формации от ДБ ще обсъдят участието си в коалицията, а след това въпросът ще бъде поставен и на коалиционен съвет.

"Ние не сме си позволявали да извиваме ръце, да тропаме по масата, да заплашваме и да поставяме червени линии, но сега идва време ние да вдигнем  червен флаг. Това нещо не може да продължава по този начин, това функциониране, или по-скоро липса на функциониране на коалицията."

Съпредседателят на "Демократична България" заяви, че разговорите за участието на обединението във властта ще се водят, "разбирайки напълно, че по никакъв начин не трябва да заплашваме съществуването на коалицията." По думите му коалицията трябва бързо да повиши капацитета си да действа ефективно и да започне да реагира адекватно на кризата в Украйна и всичко, което следва от нея.

Иванов коментира и приетото проекторешение вчера за военно-техническа помощ за Украйна. ДБ, както и ГЕРБ-СДС, бяха вносители на искания за военна помощ, но те бяха отхвърлени.

"Има близо 200 гласа, огромно мнозинство, което иска и е готово да води някакви разговори за отговор на руската агресия...но проблемът е, че ние не успяхме да произведем лидерство, което да сложи на това мнозинство съдържателно решение. Произведохме едно нищо. Това нищо няма да бъде компромис, който да скрие темата."

Лидерът на ПГ на ДБ заяви, че ежедневно прави опити да покани опозицията да участва в оглавената от него временна комисия за конституционна реформа. Промяната в основния закон бе основен приоритет на всички парламентарно представени групи, но след създаването на комисията ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" отказаха да излъчат свои членове. Така на практика конституционната реформа потъна, тъй като за да се случи е необходимо голямо мнозинство, т.е. участие и на опозицията. Иванов е критикуван, че до момента не е свикал нито едно заседание на тази комисия. Той пък заяви, че няма смисъл от това без участието на тези три партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

2

Стоян Иванов

06.05 2022 в 10:46

Е, поне над вас ще се вее полският флаг.
Ако след бялото знаме развеете и червено, става бяло-червено, знамето на достойна Полша.
А имахте вариант да се държите мъжки и да оставите в решението "военно-техническа помощ" без всякакви финтифлюшки. Което може да означава и оръжие. Макар че Нинова пак щеше да твърди друго и нямаше да напусне.
Да не говорим, че има вариант и за "правителство на малцинството".
Проблемът ви е, че имате една-единствена червена линия в действителност. И това са интересите на спонсорите ви.

-5910

1

Един

06.05 2022 в 00:37

Екстремисти сте само вие гласувяйки решение което 90% от народа не одобрява. Платени екстремисти.