Горанов: Има консенсус за спешни законови промени по казуса "КТБ"

OFFNews 11 март 2015 в 21:07 3083 0

Владислав Горанов

"Има консенсус за спешни законодателни мерки за опазване на интереса на всички граждани, кредитори и на държавата в случая с КТБ".

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след среща във ведомството с голяма част от парламентарно представените политически сили по темата "КТБ".

Министърът обясни, че възможните решения са да се предвидят норми, които да запълнят съществуващата празнота в настоящата правна рамка и да позволят в максимална степен защита на обществения интерес с изменение на Закона за банковата несъстоятелност и в Закона за гарантиране на влоговете в банките.

Владислав Горанов увери, че в четвъртък всички партии в Народното Събрание ще получат текстовете, по които е постигнат консенсус по време на срещата в МФ.

„Предполагам, че след утрешния ден ще има обща законодателна инициатива на почти всички парламентарно представени партии, която в бързи срокове ще се превърне в законодателно решение, гарантиращо обществения интерес, свързан с КТБ“, посочва още той.

Финансовият министър заяви още, че от представения в НС аналитичен доклад могат да се направят обосновани предположения, че интересът на кредиторите не е защитен в рамките на сега действащия закон.

Министър Горанов обясни, че съгласно настоящата нормативна уредба правомощията на квесторите не са достатъчни, за да се гарантира, че с определени допустими от закона сделки няма да се извършат лоши практики и увреждане на имуществото на КТБ.

По-рано премиерът Бойко Борисов заяви от трибуната на Народното събрание, че не трябва да се оставя КТБ да бъде ограбена. Борисов съобщи, че още днес ще бъде предложен съдебен синдик на КТБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!