"Главният прокурор е завършен апаратчик от номенклатурен тип"

OFFNews 11 декември 2014 в 19:32 5979 1

Снимка бТВ

Михаил Екимджиев

"Главният прокурор е един съвършен и завършен апаратчик от номенклатурен тип".

Това заяви адвокат Михаил Екимджиев в ефира на бТВ, като допълни, че предложената от главният прокурор Сотир Цацаров съдебна реформа е по-радикална, защото е решил "да си присвои тази вълна и натиск за реформиране".

"Чрез своите протежета и креатури в съдебната система, главният прокурор ще направи всичко възможно, за да бламира и торпилира съдебната реформа, но в същото време запазва шансове да оцелее на мястото си след избора на нов Висш съдебен съвет и да запази някакви перспективи за политическо бъдеще", коментира още Екимджиев.

Адвокатът каза още, че според него съдебната ни система все по-често става част от играта за разпределяне на бизнеси. "Има организирани престъпни групи в българското правосъдие и те действат от години, това е ясно за всички нас", допълни той.

Според Екимджиев е възможно инцидента с кандидата за шеф на ВКС Лозан Панов да не е случаен и да има връзка с пребиването на съдебен помощник.

„Не съм привърженик на теория на конспирациите, но има смущаващи обстоятелства около инцидента с Лозан Панов – той става само няколко дни, след като беше обявена неговата кандидатура за председател на ВКС. Това става по време на неговия крос за сутрешно бягане, това означава, че нападателят е знаел, че в рамките на една, две минути Панов ще се окаже на тази пешеходна пътека и това е било много удобно да се види как да бъде инсцениран този инцидент”, обясни той.

Екимджиев коментира и исканата от Радан Кънев оставка на цели Висш съдебен съвет (ВСС), като подчерта, че застава зад идеята, която обаче била малко закъсняла, защото "този ВСС сътвори куп скандали". Той изрази и мнението си, че със сигурност делата не се разпределят по случаен принцип, както би трябвало.

"От 5 години първо редови съдии, след това Съюза на съдиите в България, след това НПО-та сезираме ВСС, а те знаете ли какво правят? Приемат го за сведение, това е като да хвърлиш сигнала в кошчето, това се прави", допълни адвокатът. 

"Оставката е личен морален акт, затова у нас толкова рядко се дава", каза още Михаил Екимджиев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови