ВСС обясни на Радан Кънев защо не може да подаде колективна оставка

OFFNews Последна промяна на 11 декември 2014 в 09:55 5986 11

Незабавната колективна оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС) би довела до негативни последици за съдебната система. Това се казва в декларация на съвета по повод искането на Радан Кънев от Реформаторския блок за незабавна оставка на членовете му. 

Предсрочното прекратяване на конституционно установения 5-годишен мандат на ВСС не е нова или оригинална мярка. Тя е прилагана 3 пъти (от 6 възможни) – винаги след промяна на мнозинството в НС и е била критикувана от ЕК, се казва в декларацията, като се посочват и пет възможни последици от незабавната оставка.

Първата е замразяване на конкурсите за назначения, освобождаване, повишаване и преместване на съдии, прокурори и следователи. На второ място ще бъде засегнато финансирането, тъй като парите за съдебната власт се разпределят от ВСС. 

Има опасения и от блокиране на важни за системата реформи: промени в съдебната карта, установяване на норма за натовареност на съдиите, прокурорите и следователите, усъвършенстване на процесите за атестиране, включително за статут на несменяемост; повишаване на контрола за спазване на високите етични стандарти.

От ВСС се опасяват и от спиране на висящите дисциплинарни производства, както и от проваляне на изпълняваните по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) проекти, включително проекта за електронно правосъдие, който предвижда разработване на централизирано разпределение на съдебните дела по случаен принцип и електронен избор на 8-мия състав на ВСС по системата един магистрат – един глас – обещана от години и на обществеността, и на европейските ни партньори.

Очевидно подобна оставка ще породи множество нови институционални трудности, без да реши нито един реален и обществено значим проблем, се казва в декларацията на ВСС.

Обсъждането на това дали да бъде приета такава декларация или не предизвика множество изказвания на заседанието днес. Имаше мнения, че тя не е необходима и такива, че дължат на обществото един отговор. Искаше се поименно да бъде посочено и кой е за и против тази декларация, тъй като беше изказано и мнение, че тя е и невярна като съдържание, защото незабавната оставка например няма тези последици. За такава декларация гласуваха 11 от членовете на ВСС днес. ВСС прие, без да се чуят мнения против - да бъде подготвена и декларация или становище за пребития съдебен помощник, се казва още в декларацията.

Искането на Радан Кънев за оставка на ВСС дойде след поредната порция скандали в съда, след като френският посланик Ксавие дьо Кабан каза, че в българската съдебна система има "гнили ябълки". Според лидера на ДСБ "ако нямаме смелост да изхвърлим гнилите ябълки, не трябва да сме управляващи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2014 в 16:06

Ти го пъдиш, защото се съмяваш, че краде, а той ти обяснява, че без него няма да се изпълни програмата за борба с кражбите. След неграмотната и нелогично изявление на Софийския градски съд, сега се сдобихме и с този бисер на ВСС. Поучително е....

11.12 2014 в 14:02

Към # 01 off:

"Вие надскочихте всички измерители за корупция, наглост и беззаконие."

Счупиха скалата на корупциометъра! Така е!

11.12 2014 в 13:58

Сегашният ВСС е "брат близнак" на кабинета "Орешарски" - разбират, че доверието към тях клони към 0%, но не смеят да се махнат, преди да получат разрешение от господарите си.

До тогава ще ни обясняват как без тях цялата съдебна система ще се срине.

11.12 2014 в 12:42

Нали се досещате коя е най-важната причина ,за да не може да стане работата...ВСС е изброил ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПРИЧИНИ,а е премълчал ПОЛИТИЧЕСКИТЕ!"Правилни" хорица са там,"правилно" говорят иначе може да им се наложи да не могат да говорят...,ако слязат от джиповете и тръгнат да пресичат пешеходни пътеки примерно..

11.12 2014 в 12:15

Махайте се продажни мишки и лелички от ВСС. Колко дела продадохте! Отговор - нито един политик престъпник не е в затвора! Резултати - парламента ни заборчва пореден мандат този път с 8 милиарда, а източилите КТБ, и отговорните за това от БНБ, ДАНС и Цецо са на свобода и с милиарди! Цецо дори си позволи да срути стадиона на Ботев и да ги остави да играят на тренировъчното игрище! Вън продажни мишки!! Вън ДПС и свинята от държавата!!!

11.12 2014 в 12:08

Николай, принципно и аз съм съгласен с вас. Да управляваш обществени системи е по-различно от управлението на бизнес най-малкото защото целите са различни от печалба. Това не означава, че някои добри практики от управление на бизнеса не могат да се внедряват в общественото управление.
Като начало, полагането на цели, контрол на резултатите и сроковете.
Нима съдебната система е постигнала резултат в поставената и от обществото фундаментална цел да осигури върховенство на закона? Едва ли.
Какво следва тогава? Минимумът е желание за промяна.

11.12 2014 в 12:01

Не съм юрист, но от обща култура знам, че ВСС се нарича правителството на съдебната система. Е, колко правителства на държавата са подавали оставка, и се правят избори, и се избира нов парламент и ново правителство, и продължава животът в държавата, и бюджети се изпълняват, и еврофондове се усвояват... Най-лесно е да обясниш как една работа не може за стане, в това сме царе, ама решително да се свърши една работа... тук хич ни няма...

11.12 2014 в 11:48

До чесън:

Принципно бих се съгласил с Вас, ако съдебната система беше бизнес, но не е... Правомощията на ВСС са детайлно разписани в ЗАКОН и в този смисъл да сравнявате ВСС с едно ООД например е безпредметно, да не каже глупаво.

11.12 2014 в 11:15

В бизнеса, ако някой вземе много да ти обяснява защо дадена промяна не може да се случи, а в същото време не е вложил и най-малкото усилие, просто го заменяш.
И така докато получиш РЕЗУЛТАТ.

11.12 2014 в 11:05

От девет дерета вода носят, само и само да останат на тази позиция. Забравят обоче, че и без петел се съмва.