ВСС обясни на Радан Кънев защо не може да подаде колективна оставка

OFFNews 11 декември 2014 в 09:55 6601 11

Незабавната колективна оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС) би довела до негативни последици за съдебната система. Това се казва в декларация на съвета по повод искането на Радан Кънев от Реформаторския блок за незабавна оставка на членовете му. 

Предсрочното прекратяване на конституционно установения 5-годишен мандат на ВСС не е нова или оригинална мярка. Тя е прилагана 3 пъти (от 6 възможни) – винаги след промяна на мнозинството в НС и е била критикувана от ЕК, се казва в декларацията, като се посочват и пет възможни последици от незабавната оставка.

Първата е замразяване на конкурсите за назначения, освобождаване, повишаване и преместване на съдии, прокурори и следователи. На второ място ще бъде засегнато финансирането, тъй като парите за съдебната власт се разпределят от ВСС. 

Има опасения и от блокиране на важни за системата реформи: промени в съдебната карта, установяване на норма за натовареност на съдиите, прокурорите и следователите, усъвършенстване на процесите за атестиране, включително за статут на несменяемост; повишаване на контрола за спазване на високите етични стандарти.

От ВСС се опасяват и от спиране на висящите дисциплинарни производства, както и от проваляне на изпълняваните по Оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК) проекти, включително проекта за електронно правосъдие, който предвижда разработване на централизирано разпределение на съдебните дела по случаен принцип и електронен избор на 8-мия състав на ВСС по системата един магистрат – един глас – обещана от години и на обществеността, и на европейските ни партньори.

Очевидно подобна оставка ще породи множество нови институционални трудности, без да реши нито един реален и обществено значим проблем, се казва в декларацията на ВСС.

Обсъждането на това дали да бъде приета такава декларация или не предизвика множество изказвания на заседанието днес. Имаше мнения, че тя не е необходима и такива, че дължат на обществото един отговор. Искаше се поименно да бъде посочено и кой е за и против тази декларация, тъй като беше изказано и мнение, че тя е и невярна като съдържание, защото незабавната оставка например няма тези последици. За такава декларация гласуваха 11 от членовете на ВСС днес. ВСС прие, без да се чуят мнения против - да бъде подготвена и декларация или становище за пребития съдебен помощник, се казва още в декларацията.

Искането на Радан Кънев за оставка на ВСС дойде след поредната порция скандали в съда, след като френският посланик Ксавие дьо Кабан каза, че в българската съдебна система има "гнили ябълки". Според лидера на ДСБ "ако нямаме смелост да изхвърлим гнилите ябълки, не трябва да сме управляващи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!