Цацаров: Акцията в Пазарджик беше "национално отговорна"

Ивайло Анев 01 декември 2014 в 19:43 3940 3

Главния прокурор Сотир Цацаров

Акцията в Пазарджик срещу радикалните ислямисти бе национално отговорна, категорично я одобрявам, изпълнихме задълженията си.

Това заяви пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров.

Той припомни за гръмките заглавия в медиите, че няма спяща клетка на радикален ислям, а спяща клетка ДАНС. По-голяма част от изказалите се по казуса обаче не били отишли до същината на въпроса, а минавали някак си по периферията.

„Агентите и следователите, които работиха по случая, убедиха и председателя на ДАНС, и мен, че операцията е наложителна и сега, след като виждам резултатите от разследването, съм убеден, че сме на правилния път. Независимо, че изтече информация по технически причини, нямаше загуба на доказателствена информация", добави обвинител номер едно.

Той обясни, че няма да защитава ДАНС и шефа й Владимир Писанчев, но отрече и операцията в Пазарджик да е била PR акция, като подкрепи твърдението си с примери с подобни операции в Германия и Австрия, осъществени през последните седмици срещу привърженици и дейци на "Ислямска държава".

„Става дума за престъпления. И точно заради това ние сме длъжни да реагираме", аргументира се Цацаров.

Решението на съда в Пазарджик, който остави всички в ареста до този момент, потвърждавало тезата на прокуратурата. Главният прокурор припомни и за резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, с която се криминализира изпращането на бойци да се бият за "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Той отбеляза, че пропагандирането на "Ислямска държава" е извършвано по различни начини, като се започва от постоянното носене на символите й на дрехи, шапки, като стикери върху коли, минава през проповеди през интернет и скайп и преки проповеди в джамия, където се призовава към готовност по всяко време, както им се заповяда да застанат на страната на каузата на войната.

Що се отнася за натиска върху държавното обвинение, за който вече Цацаров призна преди седмица, днес раздели на две. "Публичният натиск не е нещо, от което ние имаме право да се оплакваме - това са изискванията на определени групи от обществото за правомерни дейности", заяви обвинител номер едно.

Относно КТБ Цацаров заяви, че предстои в близките дни длъжностни лица от международна одитна компания, която няма седалище в България, да направят банкова счетоводна експертиза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!