Всички парламентарни групи да поискат оставката на ВСС, призова Радан Кънев

Ивайло Анев 11 декември 2014 в 10:51 5068 7

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев

Всички парламентарни групи да поискат оставката на ВСС, призова Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Реформаторския блок се обърна към останалите депутати с искането да извършат морален жест и да поискат оставката на ВСС, и особено на представителите на НС в него, а ако това не стане, да предприемат конкретни действия с непосредствени правни последици.

Кънев припомни, че на 28 ноември депутатите от РБ обърнаха внимание на притеснителните изводи от доклада за софтуера за случайното разпределение на делата в СГС, на които правосъдният министър и премиерът реагираха, но депутатите останаха безмълвни.

Според Кънев през последните две седмици кризата в правосъдието рязко се е изострила:

„Висшият съдебен съвет прояви, меко казано, пълна безстопанственост при управлението на процесите в системата и преодоляване на недъзите ѝ. Повтарям – меко казано. След провала на ВСС в съдебната система цари безвластие. Рафинираните методи на налагане на незаконни частни интереси вече отстъпиха на бухалките. Провалът беше предизвестен от момента на избора на този състав на ВСС. И отговорността е наша - на Народното събрание. Нищо, че тогавашната Синя коалиция гласува против, а тогава извънпарламентарното "Движение "България на гражданите" протестира остро".

Според него успешните промени в "прогнили" правосъдни системи винаги са започвали, когато вътре, в системата, в нейните почтени членове, които винаги са мнозинство, се натрупа достатъчно гняв и енергия. България явно е достигнала този момент, заключи лидерът на ДСБ.

„Посланикът на една от основните страни в ЕС (бел. ред. на Франция) постави въпроса за организирани престъпни групи в правосъдието и за ефекта от този проблем върху чуждестранните инвестиции в България“, коментира Кънев и добави, че по този начин чуждият бизнес получи закрила, но не и българският бизнес, защото депутатите останаха бъзмълвни.

"Наложително е ние да заемем страна. Не да накърним независимостта на съда и прокуратурата. Напротив, категорично да защитим тяхната независимост о мафията и икономически интереси и така да отстоим обществения интерес, без да правим излишни компромиси и да се опитваме да се харесаме на всички. Границата на компромиса е отдавна премината."

По-рано днес ВСС обяви, че незабавна оставка би довела до негативни последици за съдебната система. 

Предсрочното прекратяване на конституционно установения 5-годишен мандат на ВСС не е нова или оригинална мярка. Тя е прилагана 3 пъти (от 6 възможни) – винаги след промяна на мнозинството в НС и е била критикувана от ЕК, се казва в декларацията, като се посочват и пет възможни последици от незабавната оставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!