ВСС проверява ръководството на СГС, още 25 съдии с призив за оставки

OFFNews 11 декември 2014 в 16:31 4030 2

Снимка Булфото

Висшият съдебен съвет започва проверка на ръководството на Софийския градски съд, обяви на брифинг представляващият ВСС Соня Найденова.

На 17 декември на заседание на ВСС ще бъде изслушан председателят на СГС Владимира Янева.

Причината за започването на проверката са дейностите на ръководството на съда по отношение на разпределението на делатa.

Същевременно във ВСС е получен и доклад от IT отдела на Върховния касационен съд (ВКС), в който се посочват сериозни проблеми със сигурността на системите в СГС.

Сред тях са липса на проверки на рутера на съда от страна на IT специалистите.

Входната врата на помещението, в което е позициониран рутерът, е отключена, липсва контрол при ползването на интернет от потребителите.

Още 25 съдии с призив за оставки

25 съдии от Софийския районен съд застанаха зад колегите си от СГС, които поискаха оставките на ръководството.

Вчера 126 съдии от Софийския градски съд с писмо до ВСС поискаха председателят на съда Владимира Янева и нейни заместници да освободят постовете - заради случаите с разпределението на делата.

Авторитетът на редовите магистрати може да бъде защитен единствено чрез ефективен контрол и незабавни мерки срещу порочните практики и неглижирането на възникващите проблеми при управлението на съдебната система, пишат днес съдиите от Районния съд.

Проблемът в СГС е следствие на бездействието, което Висшият съдебен съвет проявяваше, както по отношение на предходни случаи, засягащи други дела и поставящи въпроси за системата за случайно разпределение на дела, така и в рамките на разглеждани дисциплинарни производства, при които не се изясниха въпросите дали съответните нарушения са свързани и с дейността на ръководството на съда, посочват магистратите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!