ГЕРБ склонни да подкрепят законопроекта на Пеевски

Offnews 28 октомври 2014 в 08:47 7287 11

Цецка Цачева

Групата на ГЕРБ в парламента не се притеснява от осветляване на вложителите в КТБ и вероятно ще внесе и свои предложения за промени в закона за кредитните институции, каквито вчера бяха направени от група депутати от ДПС заедно с Делян Пеевски.

Това стана ясно от думите на новия председател на парламента Цецка Цачева в интервю за bTV.

Оповестяването на имената на вложителите в банката ще стане възможно, ако бъдат приети внесените от ДПС промени в закона още в първия работен ден на новото Народно събрание. Текстовете се отнасят до банки, които предстои да бъдат преструктурирани или да бъде отнет лицензът им. Без да е визирана конкретно КТБ промените могат да бъдат приложени и в казуса с банката на Цветан Василев.

„Ситуацията е друга. Мисля, че се сложи едно ново начало на нов вид общуване между политическите партии. В късния следобед вчера е депозиран законопроект за промяна в закона за кредитните институции. Въпросът за съдбата на КТБ и за излизане от кризата и как вложителите ще получат средствата си е бил на вниманието в разговорите с всички политически групи. Има голяма степен на допиране на мненията на различните политически сили“, обясни Цачева.

Тя обясни, че експерти на ГЕРБ тепърва ще обсъждат направените от ДПС предложения за промени, като е вероятно те да направят и свои предложения за промени. 

„Ние се обявихме по време на консултациите, че сме за публичност, но в рамките на закона. ГЕРБ няма притеснения от една такава публичност на вложители, на кредитополучатели. Спокойни сме по отношение на този казус. ГЕРБ няма отношение към него“, обясни тази сутрин Цачева. 

На въпрос не е ли парадоксално, че именно Делян Пеевски внася подобни промени, имайки предвид отношенията му с банкера Цветан Василев, Цачева обясни, че по Конституция право на законодателни промени имат всички депутати. 

Новият стар председател на парламента обясни, че осемте парламентарни групи представляват 95% от избирателите, а това създава и възможности за нови мнозинства. Цачева каза, че малко вероятно ѝ се струва Румяна Бъчварова да бъде предложена за премиер, каквато информация се появи вчера. „Нормално е лидерът да поеме такава отговорност. Борисов е показал, че приема предизвикателствата, но предстои да видим през следващите дни“, каза Цачева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!