Quantcast

Законопроектът на Пеевски за КТБ: Ще се публикуват имената на хората с кредити и влогове

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2014 в 21:35 15930 13

Делян Пеевски

Имената на хората, които имат влогове и кредити в банките, да се публикуват, ако банката бъде преструктурирана или й бъде отнет лицензът. Това е записано в проектозакона за КТБ, който беше внесен в първия ден на работа на новия парламент.

Негови вносители са Делян Пеевски, Лютви Местан и Йордан Цонев.

В 10-дневен срок от решението за преструктуриране на банката или отнемането на лиценза ù, председателят на Сметната палата трябва да предостави на управителите на банката списък с хората, които са декларирали имуществото и доходите си, в това число и хората на висши държавни длъжности.

В 10-дневен срок от представянето на този списък пък от банката са длъжни да публикуват в два централни ежедневника имената на хората, които са имали или имат влогове и кредити в банката, се казва още в законопроекта.

Това правило ще важи и за бивши политици и хора на висши държавни длъжности, ако законопроектът бъде приет.

Ако офшорка има влог или кредит в банка, на която е взет лицензът, от дружеството трябва да предоставят информация за действителните собственици в 10-дневен срок от отнемането на лиценза, а до 20 дни техните имена трябва да бъдат публикувани в два централни ежедневника, се казва в законопроекта.

Според документа ще бъдат оповестявани и имената на всички лица с необслужвани или просрочени кредити към банката до 20 дни след решението за затварянето ù.

В заключителните разпоредби на проектозакона пък се казва, че синдикът на банката ще трябва да сключи договор с фирма, която да следи паричните трансфери, вземанията и операциите с финансови документи, за да проследи какви действия извършват акционерите и свързаните с тях лица с парите на вложителите.

Целият проектозакон можете да прочетете на сайта на Народното събрание.

По-рано днес Делян Пеевски обяви, че внесеният законопроект „ще реши всички проблеми на КТБ“.

Аз не съм в основата на проблема и това ще стане ясно, както стана ясно от всичко, което излезе. Ще видите и закона, ще видим кой е в основата и кой не е в основата на проблема”, каза депутатът от ДПС.

Пеевски подчерта, че законопроектът за КТБ предвижда пълна публичност на случилото се с банката през последните месеци. Той обаче отказа да каже дали има политици сред виновниците за кризата с КТБ с думите: "като се отворят нещата, ще разберем”. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.10 2014 в 13:31

"Имената на хората, които имат влогове и кредити в банките, да се публикуват, ако банката бъде преструктурирана или й бъде отнет лицензът" - това аз го разчитам като АКО НЕ ИСКАТЕ ДА СИ ВИДИТЕ ИМЕНАТА В СПИСЪЦИ, ВНИМАВАЙТЕ!!! да не бъде отнет лиценза!

29.10 2014 в 09:25

А нещо против по съществото на законопроекта имате ли? :)

28.10 2014 в 10:11

Как за 12 години управление на БСП и ГЕРБ държавата ни бавно и сигурно върви към национал-социализъм!

28.10 2014 в 09:44

За “роско06” – Точни въпроси задаваш. Абсолютно си прав, че която и да е банка в БГ ако я подложат на стрес тест НЯМА ДА отговори на изискванията на БАЗЕЛ3. вкл. и ПИБа на Цеко Минев, в която по спешност наляха 1.3 млд м. юни 14 за да я спасят от БАНКОВА ПАНИКА. Тези дни 25евробанки не отговориха на стрес-теста по Базел3!
Но за КТБ случая е и общ – законодателен, и конкретен: БАНКОВА ПАНИКА петък/13юни организирана от Главпрокурор/МВРПикчърс и ЗАВЕРА за крадене, продължива вече 5 месеца с участието на БНБ.
Защо законодателен – в ЗаконаБНБ след валутния борд е предвидено БНБ вече ДА НЕ Е кредитор на банките от последна инстанция. Т.е. БНБ надзирава (Банковнадзор), но НЕ помага на банките в случай на БАНКОВА ПАНИКА. Дори на ПИБ 1.3 млд НЕ са дадени от БНБ, а от Правителството, със съгласие на Европейската комисия.
ЕТО, именно този нормативен факт от Закона БНБ е използван отЗАВЕРАДЖИИТЕ за да предизвикат банкова паника, първо петък/13юни ктб, ОРГАНИЗИРАН ОТ Главпрокурор и МВРПикчърсhttp://offnews.bg/ “Полиция влезе в офисите на Цв. Василев! OFFNews преброи 8 полица-ла.... А преди това 25февр14 Сигнал на Протестъри 25 февр14, тържествено с ТВкамери до Главпрокурор, подписан от Хр. Иванов, сега награден за правосъден http://www.legalworld.bg/37010.podupravitel-na-bnb-e-obvinen-v-prestyplenie-po-slujba-zaradi-ktb.html . После Главпрокурор се цепи от ТV на ТV как закрива КТБ. ДАНС отнема допуска на Подуправителя Банков надзор – БНБ се озърта и ослушва!!!
ТА ВЪПРОСЪТ Е: Първо, Държавата БГ в лицето на Народно събрание “КАКВО НИ БАЛАМОСВАТ” банковата система е сигурна”. Какво се случва при ситуация БАНКОВА ПАНИКА след като БНБ не е кредитор от последна инстанция?!?!? Кой трябва да реши този нормативен хаос?!?!? Кьор Асан ли?!?!?
Второ, Защо Главпрокурор организира с МВРПикчърс петък/13юни БАНКОВА ПАНИКА “КТБ”, после други организираха банкова паника ПИБ, но НАЧАЛОТО на банковата паника постави Главпрокурор. Този Главпрокурор НЕ знае ли какво е банкова паника, не знае ли банковите закони, и това, че БНБ веч не е кредитор на банките от последна инстанция...
ДА, ама ЗАВЕРАДЖИИТЕ ЗНАЯТ този факт
И ПОСЛЕДНО, кой ще плати и кой ще отговаря за щетите...
Според мен данъкоплатците да почват да рИват, силно да рИват....


28.10 2014 в 08:21

Линка със закона нещо не работи?

28.10 2014 в 08:05

Свинята-спасителка на България. Машалла! Време е Прасчо да си го турим на герба...

28.10 2014 в 05:22

Закривай... Имената ще ги познаете по писъците

28.10 2014 в 02:32

Мечката като играе у комшията - ще заиграе и у дома..... Нямам нищо против да го извадят това всичкото за КТБ, ама нека да не забравяме и другите банки - да речем ПИБ на Цеко Минев..... дето след малко трябва да върне едно милиардче, според европейските закони за държавна помощ........ Другите български банки, да не ги коментираме...... Пък и Швейцария сваля банковата тайна, и при нас ще дойде съвсем скоро..... Много успял тоз млад мъж на 33, добра телесна маса е натрупал, а тези, с които се е заиграл са добри стрелци, няма да я докара до дълбоки старини, няма начин....

27.10 2014 в 23:45

Дебелян ще е чист като новородено прасе ОБАЧЕ няма да има виновни, защото кредити са давани на улици :D

27.10 2014 в 23:44

А , не пич, ние искаме и имената на "тези" и "онези", които ама съвсем мааалко преди да настъпи "събитието" са си изтеглили скромните депозити "с" или "без" преференциална лихва.