Законопроектът на Пеевски за КТБ: Ще се публикуват имената на хората с кредити и влогове

OFFNews 27 октомври 2014 в 21:35 16668 13

Делян Пеевски

Имената на хората, които имат влогове и кредити в банките, да се публикуват, ако банката бъде преструктурирана или й бъде отнет лицензът. Това е записано в проектозакона за КТБ, който беше внесен в първия ден на работа на новия парламент.

Негови вносители са Делян Пеевски, Лютви Местан и Йордан Цонев.

В 10-дневен срок от решението за преструктуриране на банката или отнемането на лиценза ù, председателят на Сметната палата трябва да предостави на управителите на банката списък с хората, които са декларирали имуществото и доходите си, в това число и хората на висши държавни длъжности.

В 10-дневен срок от представянето на този списък пък от банката са длъжни да публикуват в два централни ежедневника имената на хората, които са имали или имат влогове и кредити в банката, се казва още в законопроекта.

Това правило ще важи и за бивши политици и хора на висши държавни длъжности, ако законопроектът бъде приет.

Ако офшорка има влог или кредит в банка, на която е взет лицензът, от дружеството трябва да предоставят информация за действителните собственици в 10-дневен срок от отнемането на лиценза, а до 20 дни техните имена трябва да бъдат публикувани в два централни ежедневника, се казва в законопроекта.

Според документа ще бъдат оповестявани и имената на всички лица с необслужвани или просрочени кредити към банката до 20 дни след решението за затварянето ù.

В заключителните разпоредби на проектозакона пък се казва, че синдикът на банката ще трябва да сключи договор с фирма, която да следи паричните трансфери, вземанията и операциите с финансови документи, за да проследи какви действия извършват акционерите и свързаните с тях лица с парите на вложителите.

Целият проектозакон можете да прочетете на сайта на Народното събрание.

По-рано днес Делян Пеевски обяви, че внесеният законопроект „ще реши всички проблеми на КТБ“.

Аз не съм в основата на проблема и това ще стане ясно, както стана ясно от всичко, което излезе. Ще видите и закона, ще видим кой е в основата и кой не е в основата на проблема”, каза депутатът от ДПС.

Пеевски подчерта, че законопроектът за КТБ предвижда пълна публичност на случилото се с банката през последните месеци. Той обаче отказа да каже дали има политици сред виновниците за кризата с КТБ с думите: "като се отворят нещата, ще разберем”. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews