ГЕРБ ще влизат в зала само за ветото, бюджета и законите около Плана за възстановяване

Христо Иванов разговарял френския посланик, Копейкин го обвини в държавна измяна

Йорданка Веселинова 23 юни 2022 в 11:26 4720 5

Архив

Снимка FB/ Да, България

Христо Иванов

Христо Иванов е разговарял с френския посланик у нас за предложението за вдигането на ветото за присъединяване на Северна Македония към ЕС. ДБ ще подкрепи предложението, докато от БСП са твърдо против вдигането на ветото преди изпълнението на клаузите от Договора за добросъседство от 2017 г.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов потвърди, че е разговарял с френския посланик, защото такъв е националният интерес. Той добави, че е попитал какви са сроковете и процедурите в оставащите седем дни от френското председателство на Съвета на ЕС.

"Няма да се обадя на Митрофанова, за да я питам как да оставим Македония по-дълго в орбитата на Кремъл и Белград", заяви той.

Иванов смята, че френското предложение е добро. Той коментира, че присъединяването на Скопие към ЕС е в интерес на България, а осуетяването на този процес е национално предателство. Депутатът добави, че френското предложение е на масата до края на френското председателство.

"Не вярвайте на нас. Повярвайте на лидера на опозицията в Македония - ВМРО, който каза, че това предложение е равно на българизация на Македония. Той го казва, не аз", каза Иванов.

Заради този разговор от "Възраждане" го обвиниха в държавна измяна.

Председателят на групата на БСП Георги Свиленски обвини новосформираното мнозинство, че бойкотира работата на Народното събрание. Той заяви, че с поредния провал на кворума за пореден ден се бави приемането на законопроекта за управлението на европейските средства, който осигурява транш от 2,6 млрд. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатът очаква бойкот и при гласуването на актуализацията на бюджета.

Свиленски обвини ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", че вчера бойкотираха заседанието на комисията по външна политика, на което трябваше да бъде обсъдено френското предложение за Северна Македония. По думите му по темата поне е трябвало да има дебати, но позицията на левицата остава същата - вдигане на ветото, но след като се изпълнят ангажиментите, поети от Скопие.

От ГЕРБ-СДС поискаха заседанието на комисията по външна политика да бъде по-рано днес, а на него да се разгледат двете проекторешения за ветото на ГЕРБ и ДПС. Десислава Атанасова добави, че ако това се случи, то още утре НС може да излезе с ново решение. От партията съобщиха, че ще бъдат в зала, когато се гласуват актуализацията, решението за Скопие, както и за всеки закон от Плана за възстановяване и устойчивост.

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов призова на депутатите да се съсредоточат върху приемането на важните закони. Той заяви, че ИТН не влизат в зала, защото управляващите искали да се избере нов председател на НС. По думите му вкарването на тази точка в дневния ред било демонстрация, за да могат ПП, БСП и ИТН да повикат "Мафия".

Има Митева добави, че председател ще се избира, когато се постигне консенсус между 7-те партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

610

5

Kиро Ванкувара

23.06 2022 в 18:21

ДБ са си попринцип с такива наклоности, като се има предвид кой е Патрона на партийката им чичо Ваньо КостоФ. Няма прокуратура, няма МВР, никой не го интересуват подобни сцени, защото са всички на конци и страх дебне отвсякъде. Държавата е поднаем, както навремето електронните игри от гаража до блока!

12073

4

IvanofRumen

23.06 2022 в 14:38

А когато копейката разговаря всеки ден с МУтрафанката и получава указания, това не е държавна измяна? Защото според копейката от Максуда, Русия не е чужда държава. Каскет спи още!

5827

3

pisnamiotmutri

23.06 2022 в 13:00

Не! Герб основно ще влязат за да гласуват връщането на хартиените бюлетини заедно с БСП.

Русия има нужда от фалшиви избори! Социолозите ще легитимират каквото трябва и отново ще обиколят ВСИЧКИ популярни медии в България

1767

2

fiki

23.06 2022 в 11:56

депутати фрийлансъри, работят каквото им е кеф, време е да им смалим леко бройката на следващите избори

12130

1

borisboris

23.06 2022 в 11:53

На геп май трябва да им бъде напомнено кои са и какви са им задълженията. По учтив начин, засега...
 
X

Подкастът на OFFNews