ГЕРБ и ПП-ДБ избраха Стою Стоев за председател на правната комисия

Божанков: Недопустимо е Костадинов да бъде председател на комисията на българите в чужбина

Ружа Райчева 17 май 2023 в 09:45 2812 2

Стою Стоев в парламента

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Стою Стоев в парламента

Парламентарните групи на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" избраха Стою Стоев от ПП-ДБ за председател на комисията по правни въпроси. 

Споразумението между двете формации за ротационно председателство на комисията остава в сила, което значи, че след два месеца, ако парламентът продължава да функционира, депутатите ще изберат нов председател на комисията, но от ГЕРБ. 

Засега всички комисии са без председатели и за първи път бе гласуван само съставът им. До тази нестандартна практика се стигна заради патовата ситуация около излъчването на правителство. 

Стою Стоев беше депутат в предходните 47-о и 48-о Народно събрание. Той е на 30 години, юрист. Завършил е право в "Нов български университет" през 2017 г.

63 депутати от ГЕРБ гласуваха за, един гласува против и един се въздържа. ПП-ДБ бяха единодушно за. Против гласуваха от групите на ДПС, БСП и "Има такъв народ".

Кристиан Вигенин от БСП се обяви против решението и каза, че не е редно по този начин да се избират председатели на комисии и че от гледна точка на опита си се надявам това да е последният път, в който председател на парламентарна комисия се избира така. 

В началото на днешното заседание Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) предложи първа точка от дневния ред да бъде избор на председател на правна комисия, а трета - изслушване на служебния министър на правосъдието Крум Зарков. 

След гласуването Тошко Йорданов от ИТН каза, че "подобни договорки са унизителен любовен танц". По думите му това е поредното унизително отношение на две парламентарни групи към целия парламент и хората. 

"Надявам се да се съберете и всеки от вас да арестува другия и така да зарадвате българския народ!", обърна се Тошко Йорданов към групите на ГЕРБ и ПП-ДБ. 

Божанков: Недопустимо е Костадинов да бъде председател на комисията на българите в чужбина

След промяна в правилника в НС председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ) реши първите заседания да се водят от председателите на комисиите от 48-ото НС. 

Явор Божанков (ПП-ДБ) заяви, че не е било редно лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов да води първото заседание на комисията по политиките за българите в чужбина и помоли Желязков на "следващото заседание да не бъде така". По думите на Божанков е недопустимо Костадинов да води комисията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

585

3

Stoyancho

17.05 2023 в 13:32

Значи за едно могло да се разберат, ама за друго си бият камшика зелените подлоги

-529

1

6екеr4о

17.05 2023 в 10:08

И аз съм висок метър и петдесе с вдигнати ръце, ма такъв злобар, като Тошко Йорданов не бях виждал! Не ми е ясно от къде е концентрирал у себе си толкова отрицателна енергия, та само миазми се носят от особата му...
 
X

Да помогнем на украинските деца!