ГЕРБ няма да даде на ПП-ДБ правната комисия без правителство

Спорът между първите две формации се пренесе от пленарната зала в кулоарите

Йорданка Веселинова 12 май 2023 в 10:09 3411 5

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Десислава Атанасова, Николай Денков и Кирил Петков в пленарна зала

"Продължаваме промяната-Демократична България" направи опит отново да вземе обещаната им парламентарна комисия по правни въпроси. ГЕРБ обаче даде да се разбере, че дясната коалиция няма да я получи без редовно правителство.

Рано тази сутрин Николай Денков от ПП-ДБ поиска да бъде избран председател на правната комисия още днес. В сряда той внесе в парламента и проекторешение, с което Стою Стоев официално бе номиниран за неин шеф. Именно ръководството на правната комисия бе в основата на т.нар. "джентълменско споразумение" между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. С него Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) стана ротационен председател на НС, а Стою Стоев трябваше да оглави правната комисия, също на ротационен принцип.

Предложението на Денков за включване на решението в дневния ред обаче бе отхвърлено след критики от ГЕРБ-СДС и "Възраждане", които настояха да се изберат председатели на всички, а не само на една комисия. Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) пък поиска извънреден председателски съвет, на който да се обсъди въпросът. Тя също не се съгласи с идеята на Денков и в крайна сметка ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и ИТН не позволиха на ПП-ДБ да вземе правната комисия. Включването на точката бе отхвърлено с 53 гласа "за" (ПП-ДБ и един от ГЕРБ), 118 "против" (28 от ГЕРБ, Възраждане , ДПС, БСП и ИТН ) и 39 "въздържал се" (37 от ГЕРБ и по 1 от БСП и ИТН).

ГЕРБ къса ''джентълменското споразумение'', взеха от ПП-ДБ правната комисия

Миналата седмица, след като политическите сили не се разбраха за ръководствата, по идея на Десислава Атанасова депутатите промениха правилника си, за да може да има комисии без председатели. Така Росен Желязков получи допълнителни правомощия - освен да свиква комисиите и да определя дневния им ред, той определя временни председатели на комисиите (шефовете на комисиите от предния парламент - б.а.). Така правната комисия, иначе договорена с ПП-ДБ, отново отиде при Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Още тогава от ПП-ДБ опитаха да позволят на Желязков да има такава власт в комисиите, но само за едно заседание. Предложението не бе прието и в сряда бе внесено проекторешението за избор на Стою Стоев за председател на правната комисия. Така те опитват да извадят тази комисия пред скоби. Към момента всички комисии са без председатели и за първи път бе гласуван само съставът им. До тази поредна "нестандартна практика" се стигна заради патовата ситуация около излъчването на правителство. Причината - чака се формирането на мнозинство за кабинет, за да се разпределят и силите в Народното събрание. 

Ако искате правна комисия, подкрепете кабинета "Габриел"

Спорът между първите две политически сили днес се пренесе и в кулоарите. Веднага след гласуването ПП-ДБ даде брифинг в парламента, по време на който акад. Николай Денков припомни думи на Десислава Атанасова от трибуната на НС, с които тя обещава правната комисия на новата коалиция в контекста на т.нар. "джентълменско споразумение". Той обвини Атанасова, че нарушава споразумението. Ген. Атанас Атанасов пък добави, че на ГЕРБ не може да се вярва. 

В този момент Десислава Атанасова бе в кулоарите и чу тезите на ПП-ДБ. Тя дори демонстративно застана на мястото на журналистите, а новата коалиция набързо прекрати брифинга. Веднага след това председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС даде свой брифинг, по време на който даде да се разбере, че ПП-ДБ ще имат свой председател на правна комисия, но ако има кабинет.

"Джентълменското споразумение и тогава, и сега идва с ангажимента Народното събрание да работи повече от три месеца, за да има ротация. Към този момент ние не знаем какъв ще бъде животът на 49-ото НС. Аз уверявам колегите от ПП-ДБ, че единствено от нас и от тях зависи животът на НС да е дълъг, то да излъчи редовно правителство и в този случай ротацията не стои под въпрос."

Тя подкани ПП-ДБ да участват на срещата с Мария Габриел днес следобед и поиска от тях да осигурят дълъг живот на НС, подкрепяйки кабинета "Габриел".

OFFNews/Йорданка Веселинова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

645

5

wakeup

12.05 2023 в 13:34

Точно заради тези ку-венски номера ППДБ не желаят нищо общо с ГРОБ а също и ние поддръжниците на тази коалиция

1005

4

Диоген

12.05 2023 в 13:06

тиква и ЖентЕлмен...някой да е очаквал друго?

2099

3

Mateevk

12.05 2023 в 12:22

Стига бе - споразумението вече е влязло в сила, щом като Желязков е избран за председател на НС! Следва изпълнението на останалите договорки. Нали идеята беше да се отпуши работата на НС, а правенето на правителство си е нещо отделно? А и никой не може да гарантира, че едно такова правителство няма примерно да падне и преди изтичането на 3-те месеца.

605

2

Wenc

12.05 2023 в 10:51

Леееееко наглеят ПП-тата. Споразумението влиза в сила при сделка - правителство. Какво мрънкят пак..

22548

1

dolivo

12.05 2023 в 10:17

Ама разбира се, че няма да даде брадва и да подложи дебел корумпиран врат...
 
X

Да помогнем на украинските деца!