Георги Кардашев от партия МИР предлага гражданско участие в управлението на София

OFFNews 15 октомври 2019 в 14:43 3120 0

Вторият в листата за общински съветници в София на партия МИР Георги Кардашев стартира предизборната си кампания със заявка  пряко участие на гражданите в управлението на Столична община. 

Кардашев заяви, че се налага създаването на независима гражданска структура, която ще предлага  решения по същия дневен ред, по който заседават и общинските съветници.

Създаването на този своеобразен граждански общински съвет ще съчетава две функции - осигуряване на пряко участие на гражданите по важните въпроси в управлението на столицата и едновременно с това ще бъде коректив на управлението, допълни той.

В заложеното създаване на структурата присъства и решението, че при широко гражданско недоволство, общественото обсъждане ще се реализира в гражданския общински съвет, за да се гарантира, че то няма да се случи проформа, както обикновено става, когато се прокарва лобистко решение на СОС, което да задоволи нечий икономически интерес.
Като примери за такива решения в София Георги Кардашев посочи провалилия се проект за реновация на ул. „Граф Игнатиев“ и предстоящото изграждане на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на града, срещу които не само партия „МИР“, но и много граждански организации са се противопоставяли. 

Голяма част от членовете на нашата партия са граждани с активни позиция по основните проблеми на град София и добре съзнаваме, че не винаги тези, които сме избрали за наши представители в Столичен общински съвет имат тясната компетенция да дадат експертно решение на тези проблеми. Това налага необходимостта от създаването на независима, гражданска, експертна структура, която предлага решения, каза Георги Кардашев.

Освен това гражданският общински съвет ще може да предложи свое алтернативно решение и да убеди общинските съветници да се съобразят с него, категоричен е вторият в листата на ПП МИР за общинския съвет в София.

„Професионалният ми опит на юрист и активното ми участие в неправителствени организации са ми показали, че едни от най-устойчивите нормотворчески инициативи са се реализирали благодарение на групи от експерти, които безпристрастно са приложили реалистични идеи за управлението на процесите в общината. Много често обаче качествени граждански инициативи остават без отзвук от политиците”, категоричен е Кардашев.

Той обеща, от позицията на общински съветник в бъдещия Столичен общински съвет, да работи за изграждането на такава структура, която да финансира дейността си от бюджета на Столична община и което ще позволи и по-честото иницииране на местни референдуми и други прояви на пряко участие на гражданите в местното самоуправление.

"Вярвам, че гласът на гражданите не е просто протестен вот, а смисълът да упражняваме власт в името на добро управление! Ние от политическа партия „МИР“ възприемаме всеки гражданин като част от голямото семейството на София, а във всяко семейство решенията трябва да се взимат в името на общото благо! София е моето семейство!” заключи Георги Кардашев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови