"Галъп": В света се тревожат от корупцията, в България - от бедността

Нели Чолашка 04 март 2014 в 11:50 3659 0

Резултатите от последното световно изследване на "Галъп".

Световното проучване за 2013 г., което прави „Галъп интернешънъл” в края на всяка година, сочи, че хората смятат за най-голям проблем в световен мащаб корупцията -21% от всички анкетирани са я посочили като най-тревожното явление.

В изследването, което е направено сред 66 806 души от 65 държави, са тествани 17 категории проблеми. 

Икономическите трудности заемат второто място след корупцията с 14%. Бедността (пропастта между бедни и богати) е на трето място с 12%.

Най-големите тревоги по региони: ; бедността пък изпъква като проблем сред респондентите в Западна Европа (24%) и Източна Европа (20%); в Африка посочват най-често
икономическите проблеми (21%).

В България най-голямо натрупване се получава при бедността – 23%. Следват икономическите проблеми и безработицата със 17% и с 15%. Корупцията събира 9%, следвана от въоръжените конфликти - 7%, както и престъпността с 5%. 

По принцип бедността е посочена като най-голям проблем в Западна и в Източна Европа - съответно 25% и 20%. Корупцията е посочвана като основен проблем в Азия (26%), Северна и Южна Америка (19%), Близкия Изток и Северна Африка (15%).


Във връзка с темата за финансовите затруднения, безработицата е на четвърто място в световен мащаб (10%) в списъка с важните проблеми. Делът на отговорите в Европа - 14%, е надминат единствено в Африка - 19% и.

Резултатите в Северна и Южна Америка обрисуват разделена картина - от една страна САЩ (11%) и Бразилия (8%) признават безработицата като проблем,
докато Аржентина, с едва 2%, му отдава далеч по-малко внимание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!