"Галъп": ГЕРБ и БСП с изравнени сили за евровота, АБВ има шанс да влезе в ЕП

Последна промяна на 13 февруари 2014 в 11:59 9002 43

Актуалното изследване на "Галъп"

БСП и ГЕРБ ще бъдат в изключително равностойна надпревара за Европейските избори, а формацията на Георги Първанов "АБВ" има реални шансове за присъствие в Европейския парламент. Партията на Бареков продължава да набира скорост.

Това са изводите от актуално националнопредставително изследване на електоралните нагласи, проведено от агенция "Галъп интернешънъл" в периода 31 януари-10 февруари 2014 г. Социолозите са се допитали в лични интервюта до 1012 пълнолетни български граждани.

С проявата на АБВ предизборната надпревара става изключително оспорвана, защото силите на БСП и на ГЕРБ изглеждат съвсем изравнени – съответно около 19 и около 18%. Подкрепата на ДПС е между 6 и 7%. Коалицията на "България без цензура" и ВМРО е настигнала по подкрепа Реформаторския блок и събира 6,1% одобрение при 4,6 за "реформаторите". "АБВ" също изпреварва десния блок и има 6% одобрение.

Към този момент данните не могат да играят ролята на директна прогноза. Те отразяват единствено декларативните нагласи на респондентите, уточниха Първан Симеонов и Димитър Ганев от "Галъп".

Социолозите не очакват много висока активност на евровота. Към днешна дата прогнозата е, че бюлетина ще пуснат между 2,5 милиона и 3 милиона избиратели.

Парламентарни избори

На хипотетичен въпрос как биха гласували, ако днес има избори за български парламент, анкетираните са дали сходни отговори с тези от въпроса за евровота. Отново на първите две места с минимална разлика са БСП и ГЕРБ - съответно с 19,2 и 18,4%. ДПС и тук събира 6,3 процента. По-голямо е разминаването при партията на Николай Бареков в коалиция с ВМРО, която за разлика от подкрепата за евровота (6,1), на този въпрос има одобрението на 4,7% от запитаните. Реформаторският блок е малко зад тях с 4,4%. "АБВ" на Първанов има 3,3%, което е почти двойно по-ниска подкрепа от тази, която интервюираните са декларирали за същата формация, но във въпроса "Ако на изборите за Европейски парламент през месец май тази година се явят следните партии и коалиции, за коя от тях ще гласувате?".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2014 в 21:10

Ива не знам на колко години си. Дано си млада защото би било жалко на сериозна възраст да разбереш, че народа наистина е много прост! :)
Където са парите и организацията там е вота! Пеевски, КТБ, Бареков имат и пари имат и медии имат и организация вече!

13.02 2014 в 20:34

Ако тези партии спечелят първо и второ място в парламента и ако партията на Бареков влезе, значи че българския народ е прост, прост, прост. Никой не му е виновен за това, че живее зле. Нека да стане още по зле, та дано се светне.

13.02 2014 в 20:01

K O Й

13.02 2014 в 19:39

Трафопост, първо не съм политически апатичен. Аз съм партийно апатичен. В смисъл, че ми е все тая дали ще е Бойко , Сергей, Доган, Волен, Яне, Орешарски и всички останали. Те всички са от ТКА (Туземната колониална администрация) и единствено се интересуват как да обслужат по-добре господарите си - външни и вътрешни. Не гласувам, защото не искам да ги легитимирам по никакъв начин! Но не отричам, че има балами като теб (60%), които ще възпроизведат горе долу тази конфигурация в парламента както я казват социолозите.
А ти ако искаш продължавай да изричаш заклинания и да вярваш на някаква твоя социология (каквато и да е тя)! :)

13.02 2014 в 18:34

ха-ха-ха, забелязвате ли, че партия мунчо не се споменава и не се забелязва на хоризонта, м?

13.02 2014 в 18:18

Щом Галъп казва така, значи резултатите са в полза на ГЕРБ. Можете да бъдете сигурни!

13.02 2014 в 17:39

Умрелата шайка на Тиквоча щела да бъде в "равностойна надпревара" с управляващите партии. Бахмааму. Бе ния да не пасем ОФФци?

13.02 2014 в 16:32

Лапкай, лапкай, да ти е сладко герберска гмеш. Не се знае след "конгреса" кой-кого...
очаквам УФФ-нюз да го стрийват дЕректно :)

13.02 2014 в 16:21

гаврилчо, наобядва ли се? а зъбките изми ли си? аре че бобъра изстина и мое го лапкаш вече. хи-хи-хх.
я кажи сега ко стана с бойче банкянски, нещо бил отрекъл, никога вика не съм подписвал договор за сътрудничество със Северна Корея! Няма такама страна! Каква точица ви пусна минетка прокоФиева? С басторчето бакърен ще се включите ли в програмата да пеете сутрин рано химна пред портите на бае си бойче? една сутрин у банкя пред неговата порта, една сутрин пред ЦСЗ за цвинокио шумкарски - х50лв на изпълнение. За 10 мин, койти ги дава? Това е 125 EUR/час.