ЕС трябва да подкрепя българите в Македония, призова президентът Радев

Официална София вече не вярва на обещанията на властите в Скопие

OFFNews 21 септември 2021 в 19:04 3339 1

Снимка Президентство - пресслужба

България очаква ефективни действия от институциите на Европейския съюз за утвърждаване на ценностите на демокрацията и зачитането на правата на човека в Република Северна Македония.

Това заяви държавният глава Румен Радев днес по време на среща на „Дондуков“ 2 с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. В срещата участва и министърът на външните работи Светлан Стоев.

Румен Радев подчерта, че 120 000 български граждани в Северна Македония са и граждани на Европейския съюз и страната ни разчита на подкрепата на европейските институции за ефективното зачитане на техните права.

България е най-заинтересована от това да види своите съседи в Европейския съюз, но това изисква пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство от страна на Република Северна Македония, особено спазването на човешките права и принципите на добросъседство, които са в сърцевината на европейското сътрудничество, подчерта българският президент.

Радев посочи също така, че декларациите и обещанията в диалога с властите в Скопие вече не работят и България очаква ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати - това ще ускори и процеса на европейска интеграция за Република Северна Македония.

Румен Радев припомни, че подписаният през 2017 година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония не се изпълнява и югозападната ни съседка все още не е решила проблемите с езика на омразата и насаждането на превратна представа за България в учебници, музеи и паметници, както и по отношение на правата на гражданите на страната, които открито изявяват българското си самосъзнание.

Предстои Оливер Вархеи да посети и Северна Македония, където ще има срещи с държавното ръководство.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За политиката