Емигранти искат избирателен район "чужбина"

ОFFNews 29 септември 2014 в 15:07 3279 3

Обществените съвети на българите в чужбина излязоха с обръщение към кандидатите за народни представители на предсрочния парламентарен вот.

Според емигрантските съвети от години сънародниците ни зад граница са ощетени от изборните правила, а гласовете им нямат достатъчна тежест.

Едно от конкретните им предложения е създаване на пълноценен избирателен район “чужбина”, в който българските избиратели извън страната да могат да гласуват за кандидатски листи или независими кандидати както избирателите в страната. Настояват и да отпадне ограничението хора с двойно гражданство (българско плюс чуждо) да се кандидатират за парламента.

Исторически най-високият брой избирателни секции извън страната е шанс и предизвикателство за вас, политически партии и коалиции – участници в изборите, да разширите вашия електорат, както и да се увеличи избирателната активност, пишат емигрантите. Те посочват, че на изборите на 5 октомври 2014 г. секциите в Гърция ще са с 50% повече от преди (сега са 15), в Германия за пръв път ще се гласува и извън дипломатическите представителства (20 секции в 16 града), удвояват се местата за гласуване в САЩ (42) и Великобритания (41). В Испания също ще има 41 секции. Най-много остават секциите в Турция - 136 или с 10% повече от парламентарните избори през 2009 г.

Пълният текст на обръщението е публикуван на сайта на Временните обществени съвети на българите в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!