Двама нови зам.-министри в земеделието

Александра Маркарян 19 май 2017 в 13:53 12572 3

Снимка ГЕРБ

Лозана Илиева Василева

Двама нови зам.-министри назначи днес премиерът Бойко Борисов в Министерството на земеделието, храните и горите, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Те са Лозана Василева и Вергиния Кръстева.

38-годишната Василева беше кандидат за депутат от ГЕРБ от родния си град Пазарджик, №6 в листата. Тя е била зам. изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие". Доктор е по аграрна икономика от УНСС, специализирала е биоземеделие в Чехия.

През 2003 г. и 2004 г. е старши експерт в областната дирекция "Земеделие и гори" в Пазарджик. Оглавява дирекцията през 2009 г. Изпълнителен директор е на Разплащателна агенция за кратко - от края на август до края на ноември 2014 г. Тогава е назначена за заместник изпълнителен директор на Разплащателна агенция и отговаря за държавните помощи, селскостопанските пазарни механизми и техническия инспекторат.

Лозана Василева е била едноличен собственик на "Медико-Лозана Шуманова" - дружество, заличено през 2009 г.

Съпругът ѝ - Стефко Георгиев Василев - е едноличен собственик на една фирма ("Василев инс") и е бил съсобственик с 10% участие в друга ("Ирини Трейдинг", за търговия на едро с храни), показва справка в "Дакси". "Ирини Трейдинг" не е била пререгистрирана съгласно закона и е заличена през 2012 г. Имал е и 10-процентно участие в "Глобал фарма" ООД с предмет на дейност търговия на едро с лекарства.

Кръстева също идва от ДФ "Земеделие". От 2016 г. е началник на отдел в дирекция "Директни плащания" на Фонда. Завършила е УНСС, доктор е по икономика, специалност "Публични финанси". Има бакалавърска степен по "Застраховане и осигуряване" от Висше училище по застраховане и финанси - София.

В периода 2010-2014 г. е експерт и главен експерт в сектор "Методология", отдел "Директни плащания на площ" в Държавен фонд „Земеделие“. От декември 2014г. до януари 2016г. е вр.и.д. началник отдел „Методология“, дирекция „Директни плащания“ в ДФЗ. От януари 2016г. до май 2017г. е началник отдел "Методология", дирекция "Директни плащания" в ДФЗ- Разплащателна агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови