Два часа дебати за вота, гласуват утре недоверие на правителството

БСП: Държавата ни е царство на несправедливост със знаме 500-еврова банкнота и с герб, на който се мъдри калинка.

Ирина Евгениева Последна промяна на 20 юли 2020 в 11:29 3714 4

Два часа продължиха дебатите по вота на недоверие към правителството. Гласуването ще е утре след 11,30 часа. 

Вотът ще бъде отхвърлен. В тази зала БСП са най-малко готови за избори в момента, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков на извънредно заседание в парламента. Според него левицата най-напред трябва да довърши вътрешнопартийните си дейности.

"Мотивите за вота на недоверие са без аргументи, семпли, а прокламираната гръмко програма за справяне с корупцията е в стила на партийните тезиси отпреди 30 години, съдържащи само обещание и лозунги", заяви председателят на ГЕРБ Даниела Дариткова.  Тя подчерта, че за пети път БСП внасят вот на недоверие и добави, че използват това легитимно парламентарно средство с амбицията да предизвикат политическа криза и предсрочни избори.

Вицепремиерът Томислав Дончев от своя страна заяви: "Дали трябва българското правителство да подаде оставка, и докога ще стои – докато има смисъл, полза и може да свърши нещо полезно, докато не се е скъсала връзката с гражданите. Ако тази връзка се е скъсала, няма нужда да ми викате "Оставка"". Дончев каза, че корупцията в хронично заболяване, с което българското общество и държава трябва да събере сили и да приключи с него.

"Корупцията не се бори с думи, не се бори с хайки. Тя се бори с институции и закон", подчерта той.

Няма да влизаме в режим на колективна психотерапия. Къде е това мнозинство тук, което ще има воля и сила да използва институциите и законите, има ли такова мнозинство? Не говоря за ляво, дясно, либерално, консервативно, каза още Дончев. 

Според него дори съставът на Народното събрание да бъде подменен с 10-20 % нови депутати, това не би помогнало за по-ефективна борба с корупцията в България. За край на изказването си Дончев каза, че ще цитира Аристотел и отбеляза, че най-важно не е да спечелиш войната, а да организираш мира. 

"Изключително е неудобно отвън да свири химна на хора, които са загубили всякаква надежда, друга, освен това да ви изгонят от тук, за да си вземат обратно държавата", заяви Крум Зарков от БСП. 

Само вие не виждате, че говорите за Еврозона в държава, където в разменна монета превърнахте суджука, където местното самоуправление е поверено на дрийм-тимове. Само вие не виждате, че в държавата на корупцията пазарът е всевластен в здравеопазване и образование, но е безсилен по отношение цените на имотите на властта, обясни депутатът. 

Мнозинството граждани,опозиционни партии, Европейската комисия, международни наблюдатели, НПО сектор, гражданско общество, чужди медии казват: "България е корумпирана", а вие седите безочливо и обяснявате, че не е вярно, каза още Зарков.

Той се обърна към управляващите и заяви, че са превърнали държавата ни в царство на несправедливост със знаме 500-еврова банкнота и с герб, на който се мъдри калинка. 

Главният прокурор обвърза съдбата си с това управление и трябва да си тръгне с него, подчерта Зарков за исканата оставка на Иван Гешев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

DeadManWalking

20.07 2020 в 21:06

Отстраняването на Гешев и пълен обрат в прокуратурата и съдебната система са ключовите условия за излизане от блатото. Казвам "отстраняване", защото на оставка там няма смисъл да се надяваме.

Ако няма правилно и ефективно работеща съдебна система, промените в политиката на всички нива само ще заместват едни крадци с други. А Гешев ще продължава да помага на крадците срещу съответната комисионна.

3500

3

petio01

20.07 2020 в 14:38

За вицепремиера-учител по философия и по съвместимост първи икономически експерт на правителството, се говори, че стои зад габровска апартаментна фирма, печелеща милиони от надписване на сметките за "саниране" в Търновско. Тема за размисъл на Гешев, а после за съд и затвор.

8285

2

Красимир

20.07 2020 в 12:42

"Според него дори съставът на Народното събрание да бъде подменен с 10-20 % нови депутати, това не би помогнало за по-ефективна борба с корупцията в България."
Много правилно - Всички вън и ОСТАВКА. Не само герб, ВСИЧКИ вън корумпирани боклуци!

1810

1

Пенчо бре

20.07 2020 в 12:16

Браво, Зарков!

Как се краде ли? Ами с постоянната актуализация, в края на годината, на Държавния бюджет, чрез разпределение по усмотрение на капото, на получения неизразходван излишък.

Това е официалната кражба на държавно ниво. По-нататък по дървото на кражбите, следват структурата на управление, като особено място заемат общините!